Costul Unei Vacante In Islanda și Echipament Esențial

Costul unei vacante in Islanda și echipament esențial

Islanda este o destinație cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase și oportunitățile de aventură nelimitate. Dar, planificarea unei vacante în această țară uimitoare poate fi dificilă, mai ales atunci când vine vorba de costuri și echipament esențial. În acest ghid, vom explora costurile unei vacante în Islanda, cum să-ți planifici bugetul și ce echipament esențial trebuie să ai pentru a-ți maximiza experiența în această țară fabuloasa.

Acum cativa ani am cunoscut-o pe Anca, i-am citit pe blog poveștile și i-am văzut pozele din Islanda (OMG). Și ea și soțul ei, Bogdan, au fost mai mult decât entuziasmați de experiență. Nu demult i-am cunoscut și pe Mădălina și Mihai de la Plecat în lume, și ei au fost în Islanda și s-au întors fascinați.

Planificarea vacantei în Islanda: alegerea perioadei, transport, optiuni de cazare

So I was like: what is it with this place?

Ce știam de la ofertele construite pentru călătorii Mandalei era că o călătorie în Islanda trebuie pregătită cu cel puțin 6 luni înainte, asta dacă vrei să prinzi niște tarife și cazări ok disponibile.

Așa că în ianuarie am început să caut variante de zbor pentru luna august. De ce atunci? Pentru că vremea în Islanda în acea perioadă este cam cea mai călduroasă din an. Nu mă înțelege greșit, cald la ei înseamnă o maximă de 15 – 16 grade ziua, iar noaptea dacă ești norocos ai vreo 7 – 8 grade.

Noi am optat pentru o vacanță de 7 nopți în Islanda. Cea mai bună variantă de zbor direct e din Budapesta. Sunt câteva opțiuni destul de ok și din Cluj sau București (cu o escală undeva în Europa).

tabea damm 9 xfYKAI6ZI unsplash

Am petrecut primele 5 nopți călătorind într-un campervan pentru a avea mai multă flexibilitate. Ultimele 2 nopți am optat pentru o cazare în Reykjavik, capitala Islandei. 

Islanda are o suprafață de 103 000 de km pătrați (adică aproximativ jumătate din suprafața României). Există un drum care face înconjorul țării, se numește Ring Road și are o lungime de 1332 km. Conform Google Maps poți să faci înconjorul Ring Road-ului în aproximativ 17 ore conducând în limitele legale (maxim 90 km/h). Drumul are cam pe toată lungimea o singură bandă pe sens (în afară de câteva zone în jurul capitalei).

Pentru a ajunge la multe dintre obiectivele naturale care merită văzute trebuie să te abați de la drumul principal pe drumuri adiacente, unele asfaltate, unele cu pietriș. Pe toate drumurile astea poți să mergi cu o mașină normală sau cu un camperan. Însă pentru tot ce însemnă partea de mijloc a țării o să ai nevoie de o mașină 4×4, ia în considerare asta dacă plănuiești să ai o călătorie mai aventuroasă.

Foarte important: la islandezi nu e de glumă cu depășitul vitezei, noi am simțit-o pe pielea noastră cu o amendă (cea mai mică posibilă) de aprox 270 de euro. Aveam cam 116 km/h, peste 110 km/h amenda era practic cam 600 de euro, dar domnul polițist (foarte politicos de altfel) ne-a făcut o reducere pentru că nu depășisem cu mult cei 110 km/h. 

alice donovan rouse z9F yK4Nmf8 unsplash

Echipamentul esențial pentru o călătorie în Islanda

Ce mai e foarte important în Islanda: bagajul. E super important să îți iei destule haine/ încălțăminte corespunzătoare, etc. Noi am avut un bagaj de cală de 17 kg, două ghiozdane mici și încă un bagaj de mână de vreo 10 kg.

Un bagaj pentru o vacanță fără surprize în Islanda ar trebui să includă: 

 • pantaloni și geacă impermeabile și anti vânt;
 • îmbrăcăminte groasă: hanorace, bluze, pantaloni, polare. Ideal ar fi să ai tot timpul mai multe straturi pe tine și să poți regla hainele în funcție de temperatură/ vânt. 
 • căciulă și mănuși;
 • cremă cu SPF pentru față (mai ales dacă ai piele sensibilă);
 • un buff de pus la gât/ pentru față (cine schiază știe sigur la ce mă refer, cine nu poate vedea aici);
 • bocanci impermeabili;
 • prosoape (dacă vei călători cu campervan);
 • Revolut (dacă nu ai, ar fi cazul să-ți faci 🙂 Se poate folosi și orice alt card, dar cursul de schimb va fi mereu mai bun cu Revolut. Ca și detaliu probabil important: în Islanda am folosit peste tot cardul, nu am avut nevoie de cash nicaieri);
 • mască pentru ochi (pentru dormit, dacă vei călători în mai – iulie și ești sensibil la lumină, trebuie să știi că în perioada respectivă nu e întuneric total niciodată);
 • ochelari de soare;michael longmire lhltMGdohc8 unsplash

Costurile unei călătorii în Islanda

Cât costă o excursie în Islanda? Răspunsul e relativ. În cele ce urmează voi detalia costurile unei vacante de 7 nopți pentru 2 persoane.

Ai auzit probabil că Islanda este scumpă. Așa e, raportat la orice țară europeană e mai scumpă, raportat la o călătorie într-o țară din Asia de SE, e foarte scumpă. Cu toate astea, personal mi-am dat seama că cea mai mare parte a costurilor sunt cheltuielile fixe (avion, bagaje, transferuri, cazări, închiriere campervan). În rest totul poate fi reglat în funcție de cum și unde vrei să mănânci, dacă și câte cumpărături și extravaganțe vrei să faci.

Noi ne-am dus cu ideea de a nu ne abține de la nimic. Am vrut să avem mai mult confort, așa că ne-am închiriat un camparvan mai mare. Am inclus asigurare premium pentru el ca să nu avem nicio grijă. Am mâncat în restaurante de fiecare dată când am avut chef.

Când am ajuns în nordul țării ne-a fost atât de frig și am avut niște probleme cu încălzirea campervanului, așa că am ales să ne găsim cazări pentru două din cele 5 nopți pe care trebuia să le petrecem în campervan. Am făcut chiar și câteva cumpărături în duty free la plecare, am mers și la Laguna Albastră, etc.

Îmi țin cu strictețe un jurnal de cheltuieli în fiecare călătorie pe care o fac. Iar în călătoria asta noi am cheltuit în total 3910 euro (Anul 2019 – 2 persoane). Aici intră:

 • bilete avion Budapesta – Reykjavik și retur,
 • campervan închiriat 5 zile cu pickup aeroport/ dropoff hotel Reykjavik și asigurare premium inclusă,
 • combustibil – 219 euro,
 • taxe camping 3 nopți: am plătit cel mai puțin 22 euro/ noapte, cel mai mult 32 euro/ noapte;
 • cazare nordul Islandei 2 nopți,
 • cumpărături supermarket,
 • bilete Blue Lagoon – 175 euro
 • amendă pentru viteză: 270 euro
 • asigurare medicală,
 • transferuri,
 • 7 mese la restaurant: total  364 euro
 • cafea si fursecuri: cea mai ieftină cafenea a fost 9.22 euro, cea mai scumpă 13 euro (2 persoane)
 • câteva intrari la muzee sau alte locații (în general nu se achită la niciun obiectiv de pe Ring Road, noi am achitat o taxă doar la Stokksness și la craterul Kerid, în Reykjavik în schimb este taxă de vizitare destul de piperată pentru fiecare muzeu) plus alte cheltuieli ocazionale (intrare la toalete, duty free stuff, etc).

Așa că da, o vacanță în Islanda e scumpă, dar ne-am așteptat la asta și pe alocuri trebuie să recunosc că ne-a deasit asteptarile.

Citeste mai multe despre aventura noastra in Islanda: Golden Circle, cascade și plaje spectaculoase.

Love,

Ralu