Campervan Vs Hotel în Islanda: Care E Cea Mai Buna Opțiune?

Campervan vs Hotel în Islanda: care e cea mai buna opțiune?

Înainte sa ajungem in Islanda, nu am mai fost în călătorii cu campervan, rulota sau alte case pe roti. În afara de cateva experiente cu cortul pe munte, majoritatea cazarilor au fost în hoteluri sau apartamente închiriate.

Noi am optat sa inchiriem un campervan în Islanda din motive de buget și flexibilitate, dar am ajuns destul de repede sa constatăm că socoteala de-acasă nu e la fel cu cea din târg, mai ales în Islanda.


“Mom, camping is not a date; it’s an endurance test. If you can survive camping with someone, you should marry them on the way home.”

Yvonne Prinz, The Vinyl Prince

Islanda este o destinație din ce în ce mai populară, oferind peisaje spectaculoase, oportunități de aventură și cultură interesantă. Potrivit Icelandic Tourist Board în anul 2022 au vizitat Islanda un număr de 1.694.692 de persoane care au intrat prin aeroportul din Keflavik. Lunile de varf sunt iulie și august cu peste 250.000 de vizitatori, la care se adaugă cei care au ajuns pe mare cu feriboturile sau vasele de croazieră.

În acest articol vom analiza atât avantajele, cât și dezavantajele călătoriei într-un campervan în Islanda, ajutandu-va să decideți dacă acest lucru este potrivit pentru următoarea voastra vacanță.

Campervan vs Rulota

Dar ce este un campervan? Un campervan este o mașină convertită pentru a oferi facilități de locuire temporară pentru călătorii. De obicei sunt mini vans sau microbuze care au fost modificate pentru a include facilități cum ar fi paturi și o mini bucătărie.

Un campervan este diferit de o autorulota! Autorulota, sau rulota, este mult mai mare, mai bine echipata, iar majoritatea au bucătărie și baie proprie și sunt muuult mai…scumpe!

În  Islanda sunt aproximativ 200 de campinguri, care au un cost cuprins între 10 si 40 de euro pe noaptea de cazare. Iti poti instala cortul, campervanul, rulota sau masina, și te poți bucura de facilitățile oferite. Majoritatea au o zona de bucătărie, o zonă de luat masa, precum și o zona cu baie și dușuri.

Deși camparea în afara campingurilor nu este interzisă, practic nu este recomandat sa opresti chiar unde vrei. Majoritatea terenurilor din Islanda sunt proprietate privată sau fac parte dintr-o arie protejata. Cel mai bine e sa verifici pe pagina Environment Agency of Iceland diversele reguli care se aplica si care se pot schimba.

Dacă optati pentru explorarea Islandei cu un camper, noi va recomandam cu tarie sa inoptati într-un camping, pentru a evita orice neplăcere. În plus, un dus fierbinte după o zi petrecută in bataia vantului islandez îți va ridica moralul.

Foarte important, de asemenea, trebuie sa verificati starea drumurilor și a vremii. Noi am folosit site-urile Safetravel și Road

Mai jos vei regasi cateva avantaje și dezavantaje pe care noi le-am identificat in explorarea noastra cu camper-ul.

campervan Iceland
campervan Iceland

Avantajele călătoriei într-un campervan în Islanda

 • 1. Economii: închirierea unui campervan poate fi mai ieftină decât să plătești pentru cazare și transport separat. Evident, în lunile de vară vei plăti o suma considerabila pentru o masina decentă.
 • 2. Flexibilitate: un campervan îți permite să mergi unde vrei, când vrei. Nu ești constrâns de programul de transport sau de orarul excursiilor pe care le organizează diverși tour operatori.
 • 3. Faptul că îți poți găti: călătorind într-un campervan, ai mereu o bucătărie în care poți să îți pregătești singur mâncarea sau îți poți face un ceai cald atunci când vremea o cere. Și în Islanda o cere des 🙂
 • 4. Socializare: dacă înnoptezi în campinguri ai ocazia să cunoști și alți călători din diverse colțuri ale lumii. Se pot lega niște conversații tare faine și te poți alege cu prieteni noi.
 • 5. Evitarea mai ușoară a zonelor cu vreme rea: atunci când în Islanda sunt furtuni apare posibilitatea închiderii anumitor drumuri. Dacă ai o cazare aflată într-o zonă cu drum închis, lucrurile se pot complica. Având un campervan te poți adapta mai ușor.

“I like the night. Without the dark, we'd never see the stars.” ― Stephenie Meyer, Twilight

Dezavantajele călătoriei într-un campervan în Islanda

 • 1. Necesită o planificare mai diferită: închirierea unui campervan și planificarea călătoriei necesită mult timp și efort, asta pentru că trebuie să îți planifici opririle în funcție de campinguri și de locurile pe care le poți accesa cu acest tip de transport.
 • 2. Frig: în cazul în care ești o persoană mai friguroasă, e bine de luat în considerare că într-un campervan poate fi destul de frig. Toate campervanurile au sistem de încălzire, însă nu întotdeauna fac față temperaturilor din Islanda. Noi am experimentat acest dezavantaj pe pielea noastră.
 • 3. Limitări de spațiu: un campervan poate fi mai mic decât o cameră de hotel sau o casă mobilă, ceea ce poate fi neconfortabil pentru unii.
 • 4. Restricții de acces: există anumite zone din Islanda care sunt închise sau restricționate pentru vehiculele de campare, inclusiv campervan-urile
 • 5. Lipsa de intimitate și lipsa unei băi private: călătorind într-un campervan, vei avea acces doar la dușurile/ toaletele comune din campinguri sau din benzinării. Dacă ești genul de călător care ține la intimitate, nu îți recomandăm o călătorie cu campervanul

Un studiu din 2022 al ​​Confused.com plaseaza Islanda în fruntea clasamentului celor mai scumpe destinatii pentru închirierea unei mașini. Costul mediu al unei mașini închiriate în Islanda depaseste 1.000 de euro, iar maximele din lunile de vară pot fi chiar duble.

Prețul combustibilului în Islanda este de asemenea destul de piperat și este un factor important de luat în seama in planificarea calatorie, mai ales pentru cei care doresc un tur complet al insulei.

Hotelurile Islandei

În Islanda sunt 166 de hoteluri și unități de cazare care pun la dispoziția turistilor aproape 12.000 de camere. Acest număr scăzut de camere raportat la numărul de turiști, coroborat cu sutele de mii de vizitatori din lunile de vară, explica tarifele mari ale Islandei.

Avantajele călătoriei în Islanda cu cazare la hotel și mașină închiriată

 • 1. Confort: Cazarea la hotel poate oferi confortul și siguranța de care aveți nevoie după o zi lungă de explorare. Și e al naibii de bun feelingul atunci când intri într-o cameră încălzită, faci un duș cald și te bagi într-un pat cu așternuturi curate. 
 • 2. Opțiuni variate de cazare: există o gamă largă de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux la pensiuni sau chiar unități de cazare situate pe fermele localnicilor. În Islanda vei găsi cazări unice, localizate în locații idilice, cu view-uri și facilități mai ieșite din comun.
 • 3. Accesibilitate: utilizarea unei mașini închiriate în Islanda îți permite să te deplasezi cu ușurință prin țară, fără restricții de acces sau parcare. Dacă vrei, poți închiria și o mașină 4×4, astfel vei avea acces și pe F-roads
 • 4. Servicii incluse și acces la diverse facilități: cazarea la hotel poate include servicii precum room service, curățenie sau laundry, piscine încălzite, spa-uri, restaurante, etc. Toate aceste facilități pot face experiența și mai reușită. 
 • 5. O planificare și documentare bine pusă la punct înainte de plecare: rezervarea hotelurilor necesită o organizare amănunțită și pe partea de obiective de vizitat. Astfe ai posilitatea să-ți organizezi călătoria și să faci research detaliat legat de locațiile pe care vrei să le vizitezi. Dispare riscul de a sări peste anumite obiective pentru că nu ai gândit foarte în amănunt traseul de acasă.

Dezavantajele călătoriei în Islanda cu cazare la hotel și mașină închiriată

1. Costuri ridicate: cazarea la hotel și închirierea unei mașini pot fi mai scumpe decât alte opțiuni de călătorie cum ar fi campervanul. Cu toate că din experiența noastră nu e mare diferență între cele două variante. 

2. Necesitatea de a rezerva din timp: pentru că Islanda e o destinație foarte populară dar în același timp o insulă cu locuri limitate de cazare, e nevoie să îți rezervi și planifici călătoria cu cel puțin 5-6 luni înainte de plecare. Asta pentru a găsi încă variante ok de cazare și tarife decente pentru rent a car. Deci nu, Islanda nu e o destinație pentru cei spontani 🙂 

3. Posibilitatea de overbooking-uri: în special în perioadele mai aglomerate, poate apărea această situație neplăcută. Practic hotelurile vând mai multe camere decât au capacitate, iar la sosire poți avea surpriza să nu te poți caza. Primești banii pentru cameră înapoi, însă ești pus în situația de a-ți căuta altă variantă de cazare. 

4. Posibilitatea de a lua o amendă de circulație: ești într-o țară în care nu cunoști toate regulile și câteodată poți fi furat de peisaj. În Islanda majoritatea drumurilor sunt foarte bune și sunt multe porțiuni care par pustii. Însă un radar poate apărea atunci când te aștepți mai puțin, și amenzile în Islanda nu sunt mici. Din nou, vorbim din proprie experiență. 

5. Echipament limitat: în comparație cu un campervan, într-o mașină mică nu vei avea posibilitatea să îți gătești sau să îți prepari băuturi calde.

Care e cea mai bună opțiune pentru o călătorie în Islanda?

Bineînțeles că răspunsul la această întrebare depinde de tipul de călător și de nevoile specifice ale fiecăruia. Trebuie luat în calcul nivelul de confort pe care și-l dorește fiecare călător, bugetul alocat călătoriei, care sunt obiectivele pe care vrea să le viziteze, câtă flexibilitate își dorește, etc. 

Noi vă putem oferi părerea noastră personală după ce am călătorit în Islanda într-un camparvan dar au fost și câteva locații în care am fost nevoiți să ne rezervăm cazare.

IMG 20190831 150657 01 1
Islanda – Stokksnes Beach

Merită sau nu să călătorești într-un campervan în Islanda?

După experiența noastră cu campervanul în Islanda, concluzia este că nu am dori să repetăm călătoria în același fel. Cu siguranță ne vom întoarce acolo pentru că suntem îndrăgostiți până peste cap de această țară. Însă data viitoare vom rezerva o mașină normală și vom opta pentru cazări pe traseu. 

E mult mai comod, ai posibilitatea de a te odihni mult mai bine, poți parca aproape oriunde dorești și per total diferența de preț între cele două opțiuni, campervan sau mașină normală + hotel, nu e așa de mare. 

Aceasta a fost concluzia noastră. Însă este important să evaluăm fiecare propriile nevoi și să alegem varianta care ni se potrivește. Să călătorești într-un campervan poate fi o alegere minunată pentru unii dar poate fi total nepotrivit pentru alții. Important este să cântărim bine avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și să luăm o decizie bine fundamentată.

Islanda va fi o experiență de neuitat indiferent de varianta aleasă. 

Pentru mai multe detalii despre experiența noastră în Islanda puteți citi următoarele articole:

Iar pentru ofertele noastre de călătorie în Islanda, puteți accesa următoarele linkuri:

Islanda: The amazing South-East, 7 nopti

Islanda: Ringroad si Westfjords, 10 nopti