Când Să Călătorim | Mandala Travel

Care e cea mai buna perioada sa vizitezi destinatiile preferate?

Credem ca este foarte important să fii informat referitor la vremea din locațiile pe care vrei să le vizitezi. Avem mai jos o listă cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru unele dintre destinațiile promovate de noi. Ținem să subliniem că, așa cum se întâmplă peste tot în lume, vremea e schimbătoare și pot apărea mereu surprize.Când sa mergi in Thailanda?

Thailanda are un climat tropical caracterizat prin două sezoane: uscat și ploios.Thailanda poate fi vizitată în orice perioadă a anului, dar trebuie luat în considerare faptul că în sezonul ploios, zonele rurale pot fi mai greu accesibile și calitatea apei și a plajelor nu este la fel de buna ca în sezonul uscat.

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Thailanda este incepand cu luna noiembrie si pana in luna mai. Deoarece există diferențe între regiunile țării, vom descrie tipologia fiecăreia în continuare.

Nordul și centrul Thailandei – Vremea in Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai

Cea mai buna perioada pentru a merge in zonele din nordul si centrul Thailandei este incepand cu luna noiembrie si pana in luna mai.

 • sezonul uscat se întinde din noiembrie până în mai sau iunie. În această perioadă plouă foarte puțin sau chiar deloc.
 • sezonul ploios dureaza în aceste zone din iunie pana in octombrie.

Golful Thailandei (Sud – Est) – vremea in Koh Samui, Koh Phan Ngan, Koh Tao, Hua Hin, Pranburi, Cha Am, Koh Chang

Coasta de est a Thailandei are definite trei anotimpuri:

 • Din decembrie până in februarie inclusiv vremea este foarte bună, ploile aproape inexistente și vânturile ușoare ajută la păstrarea temperaturii moderate.
 • Martie – iulie – sezon de mijloc. Începand cu martie, temperaturile încep să crească până la medii de 29 – 35 de grade – maximele înregistrându-se în aprilie/mai. Odată cu luna iunie crește și frecvența ploilor, cu toate că în acestă perioadă acestea nu durează mai mult de una – două ore după care cerul se înseninează.
 • august – noiembrie – regiunea este atinsă de muson, lunile de vârf ale acestuia fiind octombrie/ noiembrie. Tot atunci umiditatea este foarte ridicată și temperaturile se păstrează in jur de 30 de grade.

Marea Andaman (Sud – Vest) – vremea in Phuket, Krabi, Koh Phi Phi, Khao Lak, Koh Lanta

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Phuket, Krabi, Koh Phi Phi sau Koh Lanta este din noiembrie până în martie.

Coasta de vest a Thailandei are trei anotimpuri distincte:

 • Din noiembrie până în martie condițiile sunt ideale, cu temperaturi între 26-32 de grade, umiditate scăzută, vânturi ușoare și cer senin.
 • Între martie și mai, temperaturile încep să crească (30-36 de grade), iar umiditatea creste. Musonul se instalează la sfârșitul lunii mai și durează până în octombrie.
 • Septembrie și octombrie sunt lunile cele mai ploioase, iar ploile vin în general în rafale scurte și puternice, de obicei după-amiaza.

Exploreaza propunerile noastre de vacante in Thailanda:

Când sa mergi in Vietnam?

Vietnam este o țara cu o clima destul de diversa. Regiunile din nord, experimentează un climat umed subtropical cu patru anotimpuri distincte, în timp ce regiunea de sud experimentează un climat tropical musonic cu doar două anotimpuri: ploios și uscat.

Regiunea de Nord – Vremea in Hanoi, Ha Long Bay, Ninh Binh and Sa Pa

 • Regiunea de nord, care include locati celebre precum Hanoi, Ha Long Bay, Ninh Binh and Sa Pa, vine cu veri fierbinți și ierni racoroase si umede. 
 • Temperatura medie în timpul verii este în jur de 32°C , în timp ce temperatura medie în timpul iernii este în jur de 15°C . 
 • Regiunea inregistreaza, de asemenea, precipitații puternice din mai până în septembrie. Pe fondul temperaturilor si umiditatii ridicate disconfortul termic este destul de mare.
 • Există și posibilitatea formarii de taifunuri între iulie și noiembrie.
 •  Cea mai buna perioada pentru a vizita regiunile nordice din Vietnam este între lunile noiembrie si mai.

Regiunea centrală: Quang Binh, Hue, Da Nang, Hoi An, Mui Ne

 • Regiunea centrală, care include orașele Da Nang, Hoi An și Hue, are veri fierbinți și ierni blânde. 
 • Temperatura medie în timpul verii este în jur de 34°C, în timp ce temperatura medie în timpul iernii este în jur de 20°C . 
 • In aceasta regiune sezonul ploios începe în general în septembrie si dureaza pana in luna decembrie
 • Cea mai buna perioada pentru a vizita regiunile centrale din Vietnam este între lunile ianuarie si august.

Regiunea de sud: Ho Chi Minh City, Delta Mekong, Can Tho

 • Regiunea de sud, care include Ho Chi Minh City, Delta Mekong și Can Tho, are vreme caldă și umedă tot timpul anului. 
 • Temperatura medie este în jur de 30°C și regiunea experimentează precipitații puternice din mai până în noiembrie. 
 • Cea mai buna perioada pentru a vizita regiunile sudice ale Vietnamului este între lunile noiembrie si mai.

Indiferent în ce regiune planificați să vizitați, este important să fiți pregătiți pentru diferite condiții meteorologice. Cu o planificare adecvată, puteți profita la maximum de vizita și puteți experimenta ce e mai bun din Vietnam, indiferent de anotimp.

Când sa mergi in Indonezia?

In Indonezia găsim două anotimpuri distincte: sezonul ploios și sezonul uscat. Temperatura este relativ constantă de-a lungul anului, cu media undeva la 28°C.

În majoritatea regiunilor sezonul uscat se întinde din mai până în septembrie, iar sezonul ploios din octombrie în aprilie. Chiar și în lunile ploioase exista zone în care plouă doar câteva ore pe zi și condițiile de călătorie sunt bune.

Pentru că Indonezia este o țara foarte mare și există multe regiuni distincte, vom lua în considerare aici doar regiunile promovate de noi:

Când sa mergi in Bali?

Cea mai buna vreme pentru o vacanta in Bali este intre lunile aprilie si septembrie. Sezonul uscat în Bali se întinde din aprilie până în septembrie. Lunile mai, iunie și iulie sunt probabil cele mai frumoase luni pentru un sejur in „insula zeilor”.

Temperatura medie este de 28 de grade și briza e racoroasa. Bali are cele mai ridicate temperaturi, până la 34 de grade, la schimbul dintre anotimpuri, iar ploile cad din octombrie până în martie.

Sezonul ploios în Bali nu este unul extrem, zilele sunt în general uscate și însorite, cu ploi scurte, iar nopțile cu furtuni la fel de scurte dar mai puternice. Noi am fost in Bali in luna decembrie, de Craciun, iar ploile torentiale cadeau noaptea, ziua fiind in general frumos.

Exploreaza propunerile noastre de vacante in Indonezia:

Când sa mergi in Cambodgia?

Cambodgia este țara cu cele mai simple condiții atmosferice din Asia, cu toate că are două anotimpuri: ploios și uscat. Cambodgia poate fi vizitată tot timpul anului. Întreaga țară are aproximativ aceleași caracteristici când vine vorba de vreme, în mare parte datorită altitudinii și latitudinii uniforme de pe teritoriul ei.

Sezonul uscat se întinde din octombrie până la sfârșit de aprilie. Iar sezonul ploios din mai până la sfârșit de septembrie.

Primele luni ale sezonului ploios sunt de obicei cele mai călduroase (media 35 de grade). Umiditatea este maximă în martie – aprilie, în timp ce lunile cele mai răcoroase sunt octombrie – decembrie. (cu toate că temperaturile medii și în această perioadă sunt de 24 – 26 de grade).

 • Sezonul uscat (octombrie – aprilie/ mai)

Între octombrie și aprilie în Cambodgia găsim musonul uscat de nord – est care aduce vânt cald pe tot teritoriul țării. În zonele mai greu accesibile drumurile sunt în cea mai bună stare comparativ cu restul anului, iar durata călătoriilor scade semnificativ. Regiunile Kep și Sihanoukville din sud se bucură de vreme excelentă în această perioadă, iar calitatea apei este și ea perfectă.

 • Sezonul ploios (mai – octombrie)

Musonul de sud – vest afectează Cambodgia în această perioadă și aduce aproape 75% din cantitatea anuală de precipitații din țară. Pe tot teritoriul temperatura medie pe timp de zi este de 25 – 27 de grade. În primele luni ale sezonului ploios temperaturile rămân destul de ridicate, iar ploile sunt mai rare și mai scurte. In iulie – septembrie acestea devin frecvente și puternice în special în zonele rurale și de coastă. Este aproape imposibil să călătorești în zonele mai puțin accesibile din țară datorită condițiilor drumurilor și inundațiilor care afectează această țară. Partea bună atunci când se călătorește în Cambodgia în sezonul ploios este că vegetația revine la viață și verdele pune stăpânire pe întreaga țară. În special Angkor Wat-ul arată excelent în această perioadă, iar numărul de vizitatori este semnificativ mai scăzut.

Când sa mergi in Malaezia?

Malaezia are un climat clasic ecuatorial, cu temperaturi și umiditate ridicate pe tot parcursul anului. Malaysia poate fi vizitată tot timpul anului pentru o vacanță la plajă. Acest fapt se datorează sezoanelor ploioase alternative pe cele două coaste. Sezonul ploios pe coasta de vest (aprilie – octombrie) aduce furtuni după-masa. Acestea sunt de obicei scurte și bine-venite pentru că reduc umiditatea. Coasta de est are însă un sezon ploios mult mai puternic și este recomandat să nu se meargă aici în această perioadă (noiembrie – februarie). În aceste luni, multe resorturi și unități de cazare se închid, urmând să se redeschidă în martie.

Cele mai importante aspecte ale vremii în Malaysia în funcție de zonă:

 • Lowlands and Highlands – Kuala Lumpur, Malacca, Cameron Highlands

Atât Kuala Lumpur cât și Malacca sunt locații cu umiditate ridicată tot timpul anului. Temperaturile sunt între 22 – 32 de grade și ploile (scurte) sunt aproape zilnice. În sezonul ploios (aprilie – octombrie) precipitațiile nu sunt cu mult mai puternice față de restul anului. Malacca se bucură de o briză a marii care face ca temperaturile să fie cu 1 – 2 grade mai scăzute decât în Kuala Lumpur.

Situate la altitudini de 1500 de metri, highland-urille au un climat distinct față de restul Malaysiei. În timpul zilei temperaturile ating în medie 22 de grade, iar noaptea scad până la 15 grade. Astfel oferă un contrast plăcut pentru vizitatori în comparație cu lowlands. O zi tipică aici este alcătuită din cer senin dimineața, ploi scurte după masă și răcoare noaptea. Lunile cele mai ploioase sunt septembrie – început de decembrie.

 • Coasta de Vest – Langkawi, Penang, Pangkor

Partea continentală a coastei de vest, precum și insulele din această zonă au în mod normal un climat tropical: cald, însorit și umed tot timpul anului. În septembrie – octombrie ploile sunt mai puternice însă și în această perioadă vremea poate fi bună pentru vizitatori. În aceste luni marea este mai agitată și condițiile de scufundări nu sunt excelente datorită vizibilitatii reduse.

 • Coasta de Vest – Kuntan, Tioman Islands, Perhentian Islands, Terengganu, Redang, Kota Baru

Coasta de est are temperaturi ridicate aproape tot anul. Musonul de nord-est atinge această zonă din noiembrie până în februarie și este recomandat ca insulele să fie evitate în această perioada. În afara lunilor de muson această coasta este în general mai uscata decât restul Malaysiei și devine destinația perfectă pentru vacanțele la plajă.

Când sa mergi in Singapore?

Singapore are un climat tropical, fiind situat la nord de ecuator, cu temperaturi și umiditate foarte ridicate tot timpul anului.

Temperatura medie de-a lungul anului este de 31 de grade în timpul zilei, cu foarte mici diferențe în funcție de sezon. Mai răcoare în decembrie – ianuarie și cel mai cald în aprilie și mai. Este puțin probabil ca temperaturile să scadă sub 23 de grade în timpul nopții.

In Singapore ploile sunt destul de frecvente. Cu toate că nu are două sezoane, această zona are în schimb două musoane distincte:

 • Musonul de nord – est din decembrie până în martie (aduce ploi mai dese)
 • Musonul de sud – vest care aduce un climat mai uscat din mai până în septembrie.

Cea mai buna perioada pentru a vizita Singapore este între lunile decembrie si iunie, cand umiditatea este o idee mai scazuta. Singapore este o destinatie care poate fi vizitata fara probleme in orice perioada a anului.

Când sa mergi in Maldive?

Cea mai bună vreme în Maldive este între lunile ianuarie și aprilie, ceea ce reprezinta și sezonul de vârf, cu disponibilitate redusă și tarife mai mari la cazari si zboruri.

Musonul durează din luna mai până în octombrie, atingând apogeul în iunie. Lunile noiembrie și decembrie, care sunt adesea etichetate ca luni ale sezonului uscat, au fost foarte instabile în ultimii ani.

În concluzie, cel mai bun moment pentru a vizita Maldivele depinde de interesele și bugetul calatorului. Sezonul uscat este cel mai popular moment pentru a vizita, dar sezonul ploios poate oferi prețuri atractive și mai puțini turiști. Cel mai bun moment pentru scufundări și snorkeling este din decembrie in mai, iar cel mai bun moment pentru o lună de miere este din ianuarie in aprilie.

Citeste mai multe despre experientele noastre in Maldive:

Când sa mergi in Tenerife

Tenerife este cea mai mare dintre Insulele Canare și este cunoscută pentru clima sa plăcută pe tot parcursul anului, datorită influenței curentului Canar din Oceanul Atlantic. Acesta este un ghid general despre vremea în Tenerife, pe fiecare lună:

Ianuarie: Este una dintre lunile cele mai reci, cu temperaturi medii de 17-20°C. Seara poate fi puțin mai răcoros, dar în general este agreabil. Există posibilitatea de ploi scurte.

Februarie: Vremea este similară cu cea din ianuarie, dar cu o ușoară creștere a temperaturii. Este, de asemenea, luna în care are loc celebrul carnaval din Santa Cruz de Tenerife.

Martie: Zilele încep să se încălzească, cu temperaturi medii de 20°C. Precipitațiile sunt rare, dar posibile.

Aprilie: Temperaturile continuă să crească lent, ajungând la medii de 20-23°C. Ploile sunt rare.

Mai: Vremea devine mai caldă și mai stabilă, cu temperaturi medii de 22-25°C. Este o perioadă bună pentru a vizita insula.

Iunie: Marcază începutul verii, cu temperaturi care ajung în jurul valorii de 25°C. Zilele sunt însorite și lungi.

Iulie: Este una dintre lunile cele mai calde, cu temperaturi medii de 28-30°C. Rareori plouă în iulie.

August: Este cea mai caldă lună din an, cu temperaturi care pot depăși 30°C. Plajele sunt populare în această perioadă.

Septembrie: Temperaturile rămân ridicate, dar noaptea începe să se răcească ușor. Precipitațiile sunt încă rare.

Octombrie: Începe sezonul de toamnă, cu temperaturi medii de 25°C. Precipitațiile devin din nou posibile, dar zilele rămân în mare parte însorite.

Noiembrie: Temperaturile încep să scadă la o medie de 22-24°C. Ploile sunt mai frecvente, dar în general sunt scurte și trecătoare.

Decembrie: Vremea rămâne plăcută, deși este una dintre lunile mai reci, cu temperaturi de 19-22°C. Este o lună populară printre turiști datorită sărbătorilor de iarnă.

Trebuie menționat că, datorită reliefului său variat, Tenerife are microclimate diferite. Nordul insulei tinde să fie mai verde și mai umed, în timp ce sudul este mai uscat și mai cald.