Sfaturile noastre…

Pentru unii contează, pe alții nu-i deranjează. Credem totuși ca e foarte important să fii informat referitor la vremea din locațiile pe care vrei să le vizitezi. Avem mai jos o listă cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru toate destinațiile promovate de noi. Ținem să subliniem că, așa cum se întâmplă peste tot în lume, vremea e schimbătoare și pot apărea mereu surprize.

 

Are un climat tipic tropical alcătuit din două sezoane: uscat și ploios. Singurele zone care fac excepție sunt câteva regiuni din sudul îndepărtat, aproape de granița cu Malaysia, acestea având mai degrabă un climat musonic. Tot în partea de sud există diferențe semnificative de la o coastă la alta. Aceasta este o caracteristică pozitivă pentru că va exista întotdeauna soare undeva pe o plajă.
Thailanda poate fi vizitată oricând, nu există o perioada care să fie total nerecomandată. Trebuie luat în considerare doar faptul că în sezonul ploios zonele rurale devin mai greu accesibile și calitatea apei și a plajelor nu este aceeași cu cea din sezonul uscat.
Pentru că sunt diferențe de la o regiune la alta, vom descrie în continuare tipologia fiecăreia:

 • Nordul și centrul – Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Khanchanaburi, Issan

Sezonul uscat se întinde din noiembrie până în mai/ iunie. În această perioadă plouă foarte puțin sau chiar deloc. Începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie temperaturile încep să crească ajungând la maxime între 30 – 40 de grade în martie – mai. Temperaturile ridicate se mențin și odată cu debutul sezonului ploios, amestecul de umiditate și căldură fiind deranjant pentru unii călători.

Musonul de Sud-Est ajunge în aceste zone prin mai – iulie. La început ploile sunt scurte (maxim o oră – două) după care cerul devine senin. Pe măsură ce se intră în sezonul ploios acestea devin din ce în ce mai constante și mai puternice (august – septembrie). La începutul sezonului ploios temperaturile au în medie 28 – 34 de grade. Din octombrie până în ianuarie temperaturile sunt mai scăzute (în special în nord): 17 – 26 grade în medie. Începând cu noiembrie se face din nou trecerea la sezonul uscat și vremea umedă și lipicioasă dispare încet.

 • Golful Thailandei (Sud – Est) – Koh Samui, Koh Phan Ngan, Koh Tao, Hua Hin, Pranburi, Cha Am, Koh Chang

Coasta de est a Thailandei are definite trei anotimpuri. Din decembrie până in februarie inclusiv vremea este foarte bună, ploile aproape inexistente și vânturile ușoare ajută la păstrarea temperaturii moderate. Din cauza vânturilor marea este mai agitată și nu crează condițiile ideale pentru iubitorii sporturilor de apă.

Începand cu martie, temperaturile încep să crească până la medii de 29 – 35 de grade – maximele înregistrându-se în aprilie/mai. Odată cu luna iunie crește și frecvența ploilor, cu toate că în acestă perioadă acestea nu durează mai mult de una – două ore după care cerul se înseninează. La sfârșit de august – început de septembrie regiunea este atinsă de muson, lunile de vârf ale acestuia fiind octombrie/ noiembrie. Tot atunci umiditatea este foarte ridicată și temperaturile se păstrează in jur de 30 de grade.

 • Marea Andaman (Sud – Vest) – Phuket, Krabi, Koh Phi Phi, Khao Lak, Koh Lanta

Și coasta de vest a Thailandei are tot trei anotimpuri. Din noiembrie până în martie găsim cele mai bune condiții, cu temperaturi între 26 – 32 de grade, umiditate scăzută, vânturi ușoare și cer senin. Din martie până în mai temperaturile încep să crească (30 – 36 de grade), nu mai avem parte de vânturi răcoroase și umiditatea crește. Până la sfârșitul lunii mai se instalează și musonul care stă aici până în octombrie. Lunile cele mai ploioase sunt de obicei septembrie/octombrie. În afara acestor luni ploile vin în rafale puternice și foarte scurte, de obicei după-masă.

Clima este tropical musonică, cu o umiditate medie de 84%, cu variații între nord și sud, datorită diferențelor de latitudine și a topografiei diversificate a reliefului. În nord sunt 4 anotimpuri, iar în sud, două sezoane: sezonul uscat și cel ploios. Nu se poate spune că există o perioadă anume în care nu se poate vizita Vietnamul, datorită diversităților dintre nord și sud, astfel încât când o regiune este umedă sau prea calda, există o alta unde este mai uscat și mai răcoare.

Deși din noiembrie pânâ în ianuarie, sunt cele mai blânde luni ale anului în sud, în Hanoi se poate simți aerul rece al iernii. În iulie și august este sezonul ploios, iar vremea poate fi răcoroasă după ploile torențiale care apar mai ales după-amiaza și noaptea. Platourile mai înalte sunt semnificativ mai reci decât cele joase de câmpie, iar temperaturile pot scădea până la îngheț iarna.

 • În sud sunt 2 anotimpuri: umed (între mai și noiembrie, cu maxim de umiditate între iunie și august) și uscat (între decembrie și aprilie, cu maxim de umiditate între martie și mai).
 • În regiunile centrale, pe coasta, clima este umedă (între decembrie și aprilie) și uscată (între mai și noiembrie).
 • În nord iarna este rece și umedă (între noiembrie și aprilie) iar verile sunt foarte călduroase (între mai și octombrie). Există și posibilitatea formarii de taifunuri între iulie și noiembrie.

Aici găsim două sezoane distincte: cel ploios și cel uscat. Temperatura este relativ constantă de-a lungul anului, cu media undeva la 28 de grade. În majoritatea regiunilor sezonul uscat se întinde din mai până în septembrie, iar sezonul ploios din octombrie în aprilie. Chiar și în lunile ploioase exista zone în care plouă doar câteva ore pe zi și condițiile de călătorie sunt bune. În unele regiuni diferența dintre sezoane este foarte puțin notabilă – de exemplu Bali. Vânturile aduse de muson sunt relativ predictibile și moderate. Singurele pericole aduse de vreme fiind curenții rapizi ai oceanului în strâmtorile dintre insule. Apele din jurul Indoneziei sunt calde, iar umiditatea ajunge undeva între 70 – 90%.

Pentru că țara este foarte mare și există multe regiuni distincte, vom lua în considerare aici doar regiunile promovate deocamdată de noi:

 • Bali

Sezonul uscat în Bali se întinde din aprilie până în septembrie. Mai, iunie și iulie sunt probabil cele mai frumoase luni pentru călătorii raportat la vreme. O temperatură medie de 28 de grade (cea mai scăzută de-a lungul anului) și vânturi răcoroase. Insula are cele mai ridicate temperaturi (până la 34 de grade) la schimbul dintre anotimpuri, iar ploile cad din octombrie până în martie. Sezonul ploios în Bali nu este unul extrem, zilele sunt în general uscate și însorite, cu ploi scurte, iar nopțile cu furtuni la fel de scurte dar mai puternice.

 • Nusa Tenggara – Lombok, insulele Gili

Aici cele două anotimpuri sunt în contrast mai puternic comparativ cu estul Indoneziei. Sezonul uscat se întinde de obicei din aprilie până în septembrie, fiind din ce în ce mai lung pe măsură ce ne mișcăm spre sud-est. August și septembrie sunt cele mai uscate luni. Ploile care cad între decembrie și februarie pot cauza inundații care transformă unele drumuri inaccesibile. Temperaturile sunt similare cu cele din Bali, cu o medie între 28 – 32 de grade.

Este țara cu cele mai simple condiții atmosferice din Asia, cu toate că are două anotimpuri: ploios și uscat. Cambodgia poate fi vizitată tot timpul anului. Întreaga țară are aproximativ aceleași caracteristici când vine vorba de vreme, în mare parte datorită altitudinii și latitudinii uniforme de pe teritoriul ei. Sezonul uscat se întinde din octombrie până la sfârșit de aprilie. Iar sezonul ploios din mai până la sfârșit de septembrie. Primele luni ale sezonului ploios sunt de obicei cele mai călduroase (media 35 de grade). Umiditatea este maximă în martie – aprilie, în timp ce lunile cele mai răcoroase sunt octombrie – decembrie. (cu toate că temperaturile medii și în această perioadă sunt de 24 – 26 de grade).

 • Sezonul uscat (octombrie – aprilie/ mai)

Între octombrie și aprilie în Cambodgia găsim musonul uscat de nord – est care aduce vânt cald pe tot teritoriul țării. În zonele mai greu accesibile drumurile sunt în cea mai bună stare comparativ cu restul anului, iar durata călătoriilor scade semnificativ. Regiunile Kep și Sihanoukville din sud se bucură de vreme excelentă în această perioadă, iar calitatea apei este și ea perfectă.

 • Sezonul ploios (mai – octombrie)

Musonul de sud – vest afectează Cambodgia în această perioadă și aduce aproape 75% din cantitatea anuală de precipitații din țară. Pe tot teritoriul temperatura medie pe timp de zi este de 25 – 27 de grade. În primele luni ale sezonului ploios temperaturile rămân destul de ridicate, iar ploile sunt mai rare și mai scurte. In iulie – septembrie acestea devin frecvente și puternice în special în zonele rurale și de coastă. Este aproape imposibil să călătorești în zonele mai puțin accesibile din țară datorită condițiilor drumurilor și inundațiilor care afectează această țară. Partea bună atunci când se călătorește în Cambodgia în sezonul ploios este că vegetația revine la viață și verdele pune stăpânire pe întreaga țară. În special Angkor Wat-ul arată excelent în această perioadă, iar numărul de vizitatori este semnificativ mai scăzut.

Această țară are un climat clasic ecuatorial, cu temperaturi și umiditate ridicate pe tot parcursul anului. Malaysia poate fi vizitată tot timpul anului pentru o vacanță la plajă. Acest fapt se datorează sezoanelor ploioase alternative pe cele două coaste. Sezonul ploios pe coasta de vest (aprilie – octombrie) aduce furtuni după-masa. Acestea sunt de obicei scurte și bine-venite pentru că reduc umiditatea. Coasta de est are însă un sezon ploios mult mai puternic și este recomandat să nu se meargă aici în această perioadă (noiembrie – februarie). În aceste luni, multe resorturi și unități de cazare se închid, urmând să se redeschidă în martie.

Cele mai importante aspecte ale vremii în Malaysia în funcție de zonă:

 • Lowlands and Highlands – Kuala Lumpur, Malacca, Cameron Highlands

Atât Kuala Lumpur cât și Malacca sunt locații cu umiditate ridicată tot timpul anului. Temperaturile sunt între 22 – 32 de grade și ploile (scurte) sunt aproape zilnice. În sezonul ploios (aprilie – octombrie) precipitațiile nu sunt cu mult mai puternice față de restul anului. Malacca se bucură de o briză a marii care face ca temperaturile să fie cu 1 – 2 grade mai scăzute decât în Kuala Lumpur.

Situate la altitudini de 1500 de metri, highland-urille au un climat distinct față de restul Malaysiei. În timpul zilei temperaturile ating în medie 22 de grade, iar noaptea scad până la 15 grade. Astfel oferă un contrast plăcut pentru vizitatori în comparație cu lowlands. O zi tipică aici este alcătuită din cer senin dimineața, ploi scurte după masă și răcoare noaptea. Lunile cele mai ploioase sunt septembrie – început de decembrie.

 • Coasta de Vest – Langkawi, Penang, Pangkor

Partea continentală a coastei de vest, precum și insulele din această zonă au în mod normal un climat tropical: cald, însorit și umed tot timpul anului. În septembrie – octombrie ploile sunt mai puternice însă și în această perioadă vremea poate fi bună pentru vizitatori. În aceste luni marea este mai agitată și condițiile de scufundări nu sunt excelente datorită vizibilitatii reduse.

 • Coasta de Vest – Kuntan, Tioman Islands, Perhentian Islands, Terengganu, Redang, Kota Baru

Coasta de est are temperaturi ridicate aproape tot anul. Musonul de nord-est atinge această zonă din noiembrie până în februarie și este recomandat ca insulele să fie evitate în această perioada. În afara lunilor de muson această coasta este în general mai uscata decât restul Malaysiei și devine destinația perfectă pentru vacanțele la plajă.

Situat la nord de ecuator, orașul – stat Singapore are un climat tropical, temperaturile și umiditatea rămânând foarte ridicate tot timpul anului. Temperatura medie de-a lungul anului este de 31 de grade în timpul zilei, cu foarte mici diferențe în funcție de sezon. Mai răcoare în decembrie – ianuarie și cel mai cald în aprilie și mai. Este puțin probabil ca temperaturile să scadă sub 23 de grade în timpul nopții. Ploile sunt destul de frecvente în Singapore. Cu toate că nu are două sezoane, această zona are în schimb două musoane distincte. Musonul de nord – est din decembrie până în martie (aduce ploi mai dese) și musonul de sud – vest care aduce un climat mai uscat din mai până în septembrie. Această regiune este foarte umedă, în medie 70 – 90%.