Top 33 De Filme Preferate Cu și Despre Călătorii

Top 33 de filme preferate cu și despre călătorii

Noi căutăm mereu inspirație pentru călătorii, și nu de puține ori dorul de ducă ne-a venit după ce ne-am transpus în peisaje și povești din diferite filme. Poate aveți și voi nevoie de inspirație ne-am gândit să alcătuim un top cu filmele nostre preferate cu și despre călătorii (în ordinea cronologică a apariției). Așadar, relaxazați-vă, aduce-ți popcornul și vizionați-le cu plăcere. Dorința de a explora va veni imediat. Filmele au avut puterea de a ne „teleporta” în alte colțuri ale lumii, să călătorim cu ochii deschiși.

1. Out of Africa (1985)

Meryl Streep și Robert Redford sunt protagoniștii unei povești de dragoste impresionante, ecranizarea romanului autobiografic Out of Africa al lui Karen Blixen. Karen (Streep) merge cu soțul ei, Bror Blixen (Klaus Maria Brandauer) în Africa, unde cei doi ajung să administreze o plantație de cafea. Aici, ea îl cunoaște pe Denys Finch-Hatton (Redford), un cunoscut vânător, care îi devine mai mult decât un simplu prieten.

out of africa main review

2. A Room with a View (1985)

A Room with a View este ecranizarea romanului omonim scris de E. M. Forster, cu Helena Bonham Carter și Julian Sands în rolurile principale. Lucy Honeychurch (Bonham Carter) este o tânără din Surrey care ajunge în vacanță în Italia, alături de conservatoarea Charlotte (Maggie Smith) verișoara sa mai mare și totodată însoțitoarea ei. În Florența, Lucy îl cunoaște pe charismaticul George Emerson (Sands), de care se simte atrasă instantaneu.

a room with a view
3. Baraka (1992)

Regizorul Ron Fricke a pornit cu camera sa de 70 mm prin lume ca să fotografieze priveliști și oameni.  Pe parcursul a aproape 100 de minute, camera de filmat surprinde o lume în care “ce” se întâmplă este mai important decât “unde” se întâmplă… Oameni care se roagă dimineața, vulcani, călugări rostind o incantație, cascade, păduri, indigeni care își pictează tot corpul. Imagini ale sărăciei. Orașe, fabrici, natură distrusă de explozii și mine de teren. Un râu sacru în care se scaldă pelerinii și unde ard ruguri funerare. Rugăciune. Natură. Un călugăr trage un clopot imens.

dvd baraka

4. Before Sunrise (1995)

O studentă franțuzoaică, aflată în ultimul an, Celine, interpretată de Julie Deply, întâlnește un băiat American pe nume Jesse (Ethan Hawke) în trenul pe ruta Budapesta – Viena. În Viena coboară amândoi și ies împreună. Idila lor de 14 ore este foarte impresionantă, doar că la sfârșitul călătoriei, vor trebui să se despartă. Sau nu?…

before sunrise
5. The English Patient (1996)

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy, trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deșertul Sahara, suferă arsuri îngrozitoare într-un accident aviatic. Vegheat de o infirmieră devotată și sensibilă, el își rememorează viața și, mai ales, povestea de dragoste intensă și interzisă care avea să-i schimbe destinul.

the english patient

6. Seven Years in Tibet (1997)

Brad Pitt interpretează rolul faimosului (şi arogantului) alpinist austriac Heinrich Harrer care, în Austria anului 1939, este o personalitate a propagandei naziste. El îşi părăseşte ţara natală, dar şi soţia şi copilul pentru o expediţie în Himalaya. Harrer cade în mâinile forţelor aliate, dar împreună cu Peter Aufschnaiter reuşeşte să scape şi să ajungă în oraşul sfânt Lhasa, din Tibet. Cei şapte ani pe care-i petrece în vecinătatea liderului tibetan, dar şi revelarea profunzimilor spiritualităţii budiste îi vor schimbă viață pentru totdeauna.

7 years in tibet

7. The Talented Mr. Ripley (1999)

Filmul a obținut cinci nominalizări la Oscar. Tom Ripley (Matt Damon) este un tânăr care, în urma unei minciuni, ajunge în Italia pentru a-l face pe Dicki Greenleaf (Jude Law), un student la Princeton rebel, dar extrem de bogat, să se întoarcă acasă, în Statele Unite.

thetalentedmrriply

8. The Beach (2000)

Richard este un tânăr american care se află în vacanță în Asia cu câțiva prieteni din Europa. În Bangkok face cunoștință cu un scoțian nebun care își spune Daffy Duck. Înainte ca Daffy să se omoare, îi dă lui Richard o mapă a unui loc din Tailanda care, susține el, este un adevărat paradis pe pământ. Neavând altceva mai bun de făcut, Richard și prietenii săi încearcă să găsească locul de pe hartă, pe care, după o călătorie periculoasă, il găsesc. Aici descoperă că nu sunt singurii oameni de pe insulă; un grup numeros de persoane veniți din toate colțurile lumii deja trăiesc în apropierea țărmului, iar câțiva băștinași care plantează marijuana pe colinele din împrejurimi nu apreciază prezența intrușilor.

the beach

9. Y Tu Mamá También (2001)

Un film mexican ce te invită la o călătorie prin lumea satelor mexicane şi prin viaţa a doi tineri ce îşi descoperă sexualitatea alături de o femeie mult mai matură decît ei. Încă de la început facem cunoştinţă cu lumea burgheză mexicană în care cei doi băieţi se simt deosebit pentru că nu le lipseşte nimic. Se distrează toată ziua, iar responsabilităţile lipsesc cu desăvârşire. Viaţa lor se schimbă după ce la o nuntă o cunosc pe Lucia, o femeie căsătorită care nu prea se simte conforabil lângă soţul ei. Toţi trei pornesc într-o călătorie în care vor trăi viaţa din plin fără nici o grijă şi nici o responsabilitate.

y tu mama tambien

10. Lost in Translation (2003)

Este povestea a doi americani care trăiesc aventura unui om aflat într-o țară străină. Bob Harris interpretează un actor american ce se află la Tokyo pentru a filma un spot publicitar la whisky, iar Charlotte este soția unui fotograf de modă care îl însoțește pe acesta în călătorie. Fiecare găsește în celălalt un sprijin și între ei se conturează o legătură. Bob Harris are probleme în căsnicie și nu este prea încântat de întorsătura pe care a luat-o cariera sa, iar Charlotte se află în căutarea unui scop în viață. Pentru amândoi această călătorie la Tokyo devine o aventură, o explorare a necunoscutului și în același timp o lecție despre acceptarea unor situații dificile și confuze.

lostintranslation

11. Under the Tuscan Sun (2003)

Frances Mayers (Diane Lane) este o scriitoare de 35 ani a cărui viață decurgea lin, chiar minunat până nu demult. Un divorț pune capăt iluziilor, iar Frances intră într-un blocaj de creație, și face și o depresie nervoasă.
Patti (Sandra Oh) vede în ce stare jalnică se află prietena ei și încearcă o metodă disperată de salvare: o excursie în Toscana, sub soarele arzător al Italiei. Frances pune în aplicare planul și pleacă în Italia, unde își cumpără o vilă cam dărăpănata, dar în felul ei măiestuasă, vila Bramasole (în traducere: „mângăiată de soare”).

Under the tuscan sun

12. Before Sunset (2004)

Jesse, un scriitor din Statele Unite și Celine, o franțuzoaică angajată a unei companii de protecție a mediului, s-au întâlnit acum 9 ani în trenul Budapesta – Viena și au trăit o mică poveste de dragoste. Acum cei doi se reîntâlnesc la Paris, când Jesse își lansează noua sa carte. Cum cei doi au la dispoziție doar câteva ore până avionul decolează, cei doi profită la maxim de timp și se plimbă prin oraș, își deapănă amintiri și încearcă să vadă dacă dragostea lor mai există, deși Jesse este însurat și are un fiu…

surpresas julie delpy in before sunset wallpaper 6 1280

13. The Motorcycle Diaries (2004)

Jurnalul de motocicletă este adaptarea unui jurnal ținut de Ernesto Che Guevara (Gabriel Garcia Bernal) pe când avea 23 de ani. Împreună cu prietenul său Alberto Granado (de la Serna) sunt doi studenți tipici care, în căutarea amuzamentului și a aventurii, decid să traverseze Argentina, Chile, Brazilia și Peru pentru a-și da rezidențiatul la o colonie de leproși.

14. A good year (2006)

Max Skinner este un englez care și-a dedicat viața bursei la care lucrează și care ii aduce un venit fabulos. Când moștenește o vie în Provence de la un unchi al său, el pleacă în Franța pentru a vinde proprietatea respectivă, însă acolo o va întâlni pe californianca Christie Roberts, ce pretinde că este fiica ilegitimă a unchiului Harry și, conform legii franceze, ea este moștenitoarea legală a domeniului. Suspectând ceva necurat, Max începe să își chestioneze „verișoara” despre trecut, iar această „anchetă” va coincide cu niște descoperiri spectaculoase pe care le va face pornind chiar de la pivnița unchiului său.

Provencal villaChateau La Canorguevilla in Good Year movie 181

15. Little Miss Sunshine (2006)

Familia Hoover călătorește de la Albuquerque la concursul Mica Miss Sunshine, în Redondo Beach California, pentru a-i îndeplini cea mai mare dorință fiicei lor de 7 ani, Olive, o fetiță obișnuită cu vise mari. Pe drum, familia trebuie să facă fața viselor sfărâmate, inimilor zdrobite, unei dubițe VW stricate, precum și unui concurs de miss ireal. În călătoria lor prin peisajele bizare, familia Hoovers învață să aibă încredere unii în ceilalți și să se ajute, indiferent de provocarea care le stă în față.

2.1745

16. Into the Wild (2007)

Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani să întrerupă legăturile cu familia, să renunţe la conturile bancare şi să plece în sălbăticie. Ajuns în Alaska, Christopher renunţă la maşină, îşi arde şi ultimii bani şi decide să se decurce singur în ţinuturile pustii, vânând şi mâncând rădăcini.

21wild 600
17. The Bucket List (2007)

Edward Cole și Carter Chambers sunt doi bărbați din medii sociale total diferite. Edward Cole este un om de afaceri cu o avere impresionantă, iar Carter este un mecanic auto foarte inteligent. Din cauza problemelor de sănatate, Edward se internează într-un spital , al cărui proprietar este. Ȋntâmplarea face ca cei doi să fie colegi de salon, amândoi fiind într-o situație neplăcută: stare terminală a cancerului. Chiar dacă la început nu se acceptă reciproc, după un timp se hotărăsc să folosească ultimele lor luni de viață pentru a face toate lucrurile pe care le doreau, conform unei liste de dorințe creată de ei. Având în vedere că dispuneau de foarte mulți bani își puteau permite orice. Pe parcursul acestor luni cei doi devin prieteni buni, se ajută reciproc, și într-un final își găsesc fericirea în viață.

The Bucket List Movie Wallpapers


18. A Map for Saturday (2007)

Într-o călătorie în jurul lumii, în fiecare zi se simte ca o sâmbătă. A Map for Saturday dezvăluie o lume a călătoriei solo pe termen lung, prin poveștile călătorilor pe patru continente. Documentarul găsește backpackeri ajutând victimele tsunami thailandeze neglijate. Aceasta explică de ce pensiunile din Nepal sunt goale și că farurile Braziliei sunt ignorate. Dar, la baza sa, Saturday urmărește arcul emoțional al călătorilor extremi pe termen lung; Adolescenți și cetățeni în vârstă care se întrebau: “Cum ar fi să călătorim în lume?” Apoi au făcut-o.

a map for saturday

19. The Darjeeling Limited (2007)

Peter (Adrien Brody), Jason (Jack Whitman) și Francis (Owen Wilson) sunt trei frați care nu au mai vorbit unul cu celălalt de ceva vreme și care se hotărăsc să plece împreună într-o călătorie de regăsire cu trenul prin India. Totuși, planul lor nu decurge deloc așa cum trebuie și aceștia se trezesc în mijlocul deșertului… complet derutați.

14 praying1

20. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Două tinere din America, Vicky și Cristina își petrec vacanța de vară în Barcelona. Vicky este o tânără sensibilă care tocmai s-a logodit, în timp ce Cristina este o persoană căreia îi plac experimentele emoționale și sexuale. În Barcelona, ele sunt atrase într-o serie de încurcături romantice neconvenționale alături de carismaticul pictor, Juan Antonio și fosta sa soție Maria Elena, o femeie frumoasă și tempestuoasă. Aventurile celor patru scapă de sub control și crează numeroase momente amuzante.

vicky

21. In Bruges (2008)

În pitorescul orășel belgian Bruges ajung doi asasini plătiți, Ray (Colin Farrell) și Ken (Brendan Gleeson), al căror scop este să-și piardă urma printre turiști după o misiune terminată prost. Deși se simte nelalocul lui printre clădirile gotice, canale și străzi cu piatră cubică, Ken este atras de calmul locului și încearcă să-și liniștească partenerul, pe Ray. În timp ce așteaptă să fie sunați de șeful lor, Harry (Ralph Fiennes), cei doi trec printr-o mulțime de întâlniri neașteptate cu localnici, un cineast american pitic, prostituate olandeze și așa mai departe.

in bruges movie image colin farrell and brendan gleeson l

22. Slumdog Millionaire (2008)

Jamal Malik este eroul principal al Slumdog Millionaire, un orfan care a trăit toată viața la periferiile orașului indian Mumbai. Fiind la un pas de câștigarea marelui premiu de 20 milioane de rupii (aprox 500.000 USD), Jamal este arestat de poliție sub suspiciunea de fraudă. Întrebarea tuturor este cum poate ajunge un copil al strazii, analfabet, să cunoască toate răspunsurile emisiunii. Jamal începe să le povestească polițiștilor întreaga sa viață, de când era mic și până în ziua în care a ajuns în concurs. Fiecare capitol din viața sa poate oferi răspunsul la o întrebare din concurs, Jamal părând că se află în emisiune mai degrabă pentru regăsirea unei dragoste pierdute decât pentru suma de bani pusă în joc.

Slumdog Millionaire 0060


23. The Art of Travel (2008)

The Art of Travel este povestea lui Connor Layne care tocmai a terminat liceul. După absolvirea liceului, Connor intenționează să se căsătorească cu prima lui iubita. Dar planurile lui Connor vor fi date peste cap în momentul în care el descoperă că viitoarea lui soție, a avut relații conjugale cu cavalerul lui de onoare. În pragul nunții, Connor face o mare scenă și părăsește biserica. Primul lucru pe care il face este să nu renunțe la luna de miere, în care este decis să se ducă singur. El zboară în America Centrală, în Nicaragua, în căutarea aventurii. Dar aici Connor ajunge să își piardă banii, cămașa și virginitatea. În loc să se întoarcă înapoi la familia lui, să înceapă facultatea, Connor se alătură unui grup de străini, care sunt deciși să traverseze prăpastia Darian în timp record.

key art the art of travel35
24. Eat, Pray, Love (2010)

Liz Gilbert (Julia Roberts) este o femeie modernă pornită într-un periplu prin lumea largă, de-a lungul căruia speră să se regăsească şi să se împace cu sine, în filmul Mănâncă, Roagă-te ,Iubeşte. Aflată la răscruce de drumuri, după divorţ, Gilbert îşi ia un an de pauză de la slujbă şi ca niciodată, se decide să evadeze din viaţa sa obişnuită şi confortabilă, riscând totul numai pentru a-şi schimba viaţa. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experienţe simple cum ar fi să mănânce mâncare italienească în Italia, să se roage în India, şi la final, să se bucure în mod neaşteptat de pacea şi echilibrul unei iubiri, în insula Bali.  Inspirat după o poveste adevărată, Mănâncă, Roagă-te, Iubeşte dovedeşte că există mai multe feluri în care poţi să rupi monotonia ducându-te să vezi lumea.

roberts wide 62c647936ce27d69437b35c0986050ec8df8e8bd s900 c85

25. When in Rome (2010)

Nimic nu ne poate face să ne plictisim de Roma. Capitala Italiei este un loc fascinant, iar acest film te va face să redescoperi acest lucru. O comedie romantică, un pic previzibilă, dar perfectă pentru relaxare și pentru a-ți trezi dorul de Roma. În plus, filmul prezintă atât la început, cât și la final, câte o nuntă în faimosul oraș, momente atât de frumoase, încât l-au făcut și pe Puc să viseze la același lucru. Ei, bine, recunoaștem, și pe noi. Oricum ar fi, Roma este un oraș care merită vizitat în orice anotimp, atât cu partenerul de viață, cât și cu prietenii, familia sau în cadrul unui teambuilding cu colegii de la birou.

6452755

26. Letters to Juliet (2010)

Filmul ne poartă către însoritele şi magnificele ţinuturi ale Italiei, acolo unde Sophie (Amanda Seyfried), o tânără scriitoare americană, se bucură de o vacanţă care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Aflată în Verona, oraşul marilor iubiri şi al legendarilor Romeo şi Julieta, Sophie  este de-a dreptul fascinată de mitul scrisorilor către Julieta, aşa că se hotărăşte să ajute miile de îndrăgostiţi care an de an vin şi cer sfaturi pentru a-şi rezolva problemele sentimentale. După ce a făcut primul pas şi s-a alăturat unui grup de voluntari, Sophie găseşte o scrisoare rătăcită, veche de 50 de ani. De-a dreptul emoţionată de acest mesaj, tânăra scriitoare pregăteşte un răspuns pe măsură, fără să ştie că scrisoarea ei va atrage o reacţie imediată din partea destinatarei, Claire (Vanessa Redgrave), care va porni într-o aventură spectaculoasă prin Italia, în căutarea iubirii pierdute.

maxresdefault 1

27. Midnight in Paris (2011)

Este o comedie romantică al cărei decor este Parisul, unde o familie aflată acolo pentru afaceri şi doi tineri logodiţi care urmează să se căsătorească în toamnă trăiesc o experienţă care le va schimba viaţa pentru totdeauna. E despre un tânăr îndrăgostit de Paris şi despre iluzia generală că, dacă ne schimbăm viaţa, schimbarea va fi cu siguranţă în bine.

maxresdefault 1 1
28. The Way (2011)

De data aceasta, ajungem în Spania. Cu siguranță ai auzit până acum despre El Camino de Santiago, faimosul drum pe care îl străbat diverși pelerini pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela, Spania. Filmul „The way” pune în prim-plan povestea unui tată care și-a pierdut fiul, plecat să facă exact acest drum. Tatăl decide să meargă el însuși pe acel drum, în memoria fiului său, iar pe parcurs întâlnește tot felul de oameni, de la care învață o mulțime de lucruri. „The way” este unul dintre acele filme despre călătorii te va pune pe gânduri și te va face să îți dorești chiar tu să parcurgi El Camino de Santiago, pentru a admira toate peisajele minunate ale Spaniei. Cu toate acestea, dacă nu îți dorești să parcurgi acel drum chiar acum, poți gusta o parte din Spania într-un scurt city break în Madrid sau Barcelona.

The Way Movie 3
29. The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

Un grup de pensionari britanici hotărăște să facă economii mutându-se pentru o perioadă în necostisitoarea și aparent exotica Indie. Fermecați de reclamele pentru hotelul Marigold, proaspăt renovat, vor ajunge la poarta acestuia pentru a-l descoperi mult mai puțin atrăgător decât în pliante. Deși noul spațiu este mai puțin confortabil decât și-au imaginat, această experiență îi va schimba pentru totdeauna și vor ajunge să descopere că viața și iubirea pot fi experimentate din nou dacă reusești să te desprinzi de trecut.

the second best exotic marigold hotelgroupshot

30. Before Midnight (2013)

Celine și Jesse sunt acum în Grecia, în vacanță. Au trecut nouă ani de când s-au reîntâlnit, în Franța, în timpul turneului lui pentru promovarea unui roman. Și au trecut aproape 20 de ani de când s-au cunoscut, într-un tren spre Viena. La precedenta lor întâlnire, în “Before Sunset”, cei doi erau deja mai puțin idealiști și vedeau lumea mai puțin boemă. Acum, cei doi sunt împreună și au două fiice gemene. Când Jesse își duce fiul din prima căsătorie la un aeroport din Grecia pentru ca acesta să se întoarcă în America la mama lui, cu care locuiește, începe să ia în considerare o mutare înapoi la Chicago, pentru a fi mai aproape de fiul său. Între timp Celine se gândește să accepte noua slujbă ce i s-a propus în Franța, acolo unde ea, Jesse și cele două fiice locuiesc permanent.

Before Midnight
31. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Mitty e un bărbat timid cu o imaginaţie hiperactivă. El lucrează ca editor foto la o revistă celebră şi visează adesea cu ochii deschişi cum ar fi dacă a fi super-erou. Dar când Mitty şi colega pe care o adoră în secret sunt pe punctul de a-şi pierde locurile de muncă, Walter trebuie să facă ceva inimaginabil: să ia măsuri reale – începând o aventură mai mare decât toate visele sale.

The Secret Life of Walter Mitty2
32. Wild (2014)

Cheryl Strayed este în pragul divorţului şi, după moartea mamei ei, simte că nu mai există speranţă. După ani de zile de reacţii distructive, ia o hotărâre pe care cei din jur o consideră nesăbuită: fără experienţă şi îndemnată doar de propria hotărâre, Cheryl începe o călătorie de 1500 de kilometri, pe jos şi de una singură, de-a lungul Pacific Crest Trail, un superb traseu montan ce uneşte nordul Statelor Unite de graniţa cu Mexicul. Filmul explorează pericolele întâmpinate, dar şi satisfacţia încercată de tânăra femeie în timpul acestei călătorii care mai întâi o îngrozeşte, apoi o face mai puternică şi, la sfârşit, o vindecă.

Wild Movie 2014

33.Aloha (2015)

Această dramă romantică, cu Bradley Cooper, Emma Stone și Rachel McAdams, urmărește un contractor militar care se reconectează cu o fostă iubită în timp ce se împrietenește cu un pilot al Forțelor Aeriene, pe fundalul pitoresc al minunatului arhipelag Hawaii.