O dimineață în compania elefanților în Chiang Mai

Să te întâlnești cu un elefant e simplu de făcut în Thailanda, având în vedere că sunt zeci de parcuri, mici sau mari, unde poți interacționa cu aceste animale cu totul speciale, iar în Chiang Mai cu atât mai ușor cu cât este cel mai popular loc din țară pentru acest tip de activitate. Dar să găsești un loc respectabil căruia îi pasă cu adevărat de elefanți, îi protejează și îi crește cu grijă, nu e atât de ușor.

Un elefant bine îngrijit are loc suficient de deplasare, nu sunt suprasolicitați prin performanțe și runde nenumărate de plimbări pe spinare, care ii pot răni în termen lung. Spinarea nu este menită pentru acest tip de activitate, fiind mult mai slabă decât ați crede.

Majoritatea turiștilor nu știu faptul că un elefant este supus unor tratamente absolut terifiante pentru a fi îmblânziți. Fiind bătuți de mici, închiși în spații strâmte, maltratați și învățați să cunoască frica oamenilor. Dacă puteți, vă rog să nu fiți turistul acela care în continuare susține toate aceste lucruri alegând parcurile cu plimbarea călare doar pentru amuzament. Fiți responsabili.

Recomandarea noastră este Elephant Nature Park, locul în care, încă din 1990, sunt salvați și reabilitați elefanții aflați în pericol din toată regiunea și salvați exact din mâinile celor care le-au provocat suferințe, iar personalul și-a luat angajamentul să îi protejeze, oferindu-le adăpost și în același timp plantând copaci în toată zona, restabilind echilibrul fragilei păduri tropicale, creând locuri de muncă pentru oamenii din comunitate și educând vizitatorii despre viețile speciilor protejate.

Din păcate la Elephant Nature Park nu au mai fost locuri disponibile pe perioada în care am stat eu în Chiang Mai. Așa că a trebuit să aleg dintre următoarele cele mai etice locații.

La aproximativ 60 km de orașul Chiang Mai, se găsește Elefant Jungle Sanctuary, un proiect de eco-turism, ce oferă o experiență cu totul aparte alături de aceste creaturi atât de blânde și maiestuoase, complet diferită de clasica și cruda experiență, plimbarea călare, care din păcate este prezentă în aproape toate broșurile și centrele turistice.

Experiența mea a fost una de neuitat, cum cred ca a fost de altfel a tuturor celor cu care am avut plăcerea să cunoască și interacționeze cu elefanții la Elefant Jungle Sanctuary. Vizita a început dis-de-dimineață cu transferul din Chiang Mai spre rezervație într-un songthaew tipic. Odată ce ajungi la sanctuar faci cunoștința cu restul grupului de vizitatori, un grup întotdeauna complex, cu familii cu copii, cupluri, backpackeri, gap-years, cât și cu îndrumătorii, care iți povestesc despre viața elefanților de acolo, numele lor, cum să interacționezi cu ei, să îi hrănești și pe urma începe plimbarea în junglă pentru întâlnirea cu elefanții.

Momentul e greu de descris, un sentiment nou, un sentiment de neînlocuit de-a lungul vieții cu siguranță. Sus, într-o poiană luminată de soarele specific thailandez, habitatul lor natural,  am dat pentru prima data ochii cu simbolul țării, un animal maiestuos și inteligent, elefantul. Pielea complet diferită de imaginația mea, simțind asprimea ei și totuși moliciunea, trasând liniile încrețite de pe spate, de pe trompă, urechile uriașe fluturând curioase, nu am putut să nu le recunosc puterea și frumusețea. Nici o față prezentă nu era fără un zâmbet larg. În special când am avut plăcerea să cunoaștem un pui de elefant, de abia un an, născut chiar acolo.

După hrănirea elefanților a urmat îmbăierea acestora în apă, și pe urmă nămol. Întregul grup a luat parte la activitatea de spălare, o activitate ce a creat o legătura ce de altfel nu ar fi fost posibilă, atât cu elefanții, care tânjesc după această afecțiune umană, fiind domesticiți, cât și cu oamenii întâlniți. Am avut ocazia să observ o mamă creând memorii de neuitat alături de fiica ei și logodnicul ei, niște părinți oferindu-le copiilor o experiență total diferită de a lor, când au vizitat Thailanda în anii 70 când turismul era practic inexistent, un grup de tineri ce se bucurau că au reușit să mai șteargă un lucru de pe bucket list-ul lor. Experiențe ce m-au făcut să îndrăgesc cu atât mai mult călătoritul.

Dacă aveți oportunitatea să vizitați un sanctuar sau parc pentru elefanți, nu ezitați, vă promit că merită.

— Ioana

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave