Insulele Maldive - Paradisul Din Oceanul Indian

Insulele Maldive – Paradisul din Oceanul Indian

Înainte de Covid 19 nu m-aș fi gândit să vizitez foarte curând insulele Maldive, era o destinație la care mă gândeam pentru cândva în viitorul mai îndepărtat. Dar cum viața e mereu imprevizibila, iată-mă la început de noiembrie 2021 cu un bilet cu destinația Male în mână așteptând îmbarcarea. După două zboruri de aproximativ 5 ore fiecare și o escală în Doha, ne apropiam de (probabil) cel mai popular arhipelag pentru plajă și relaxare din lume. 

Arhipelagul  Maldivelor

Arhipelagul Maldive este format din 1.190 de insule de corali grupate într-un lanț dublu de douăzeci și șapte de atolii situați în Oceanul Indian. Majoritatea atolilor constau practic într-un recif de corali mare, în formă de inel, care susține numeroase insule mici.

Țara acoperă o suprafață de aproximativ 90.000 de kilometri pătrați, dintre care doar 298 de kilometri pătrați reprezintă teren uscat. Insulele au o suprafață medie de unu până la doi kilometri pătrați, iar nicio insulă individuală nu este mai lungă de opt kilometri. Maldivele se află între 1-1,5 metri deasupra nivelului mării, cu cea mai înaltă insulă situată la 3 metri deasupra nivelului mării.

Aterizarea în Male și prima impresie

Cu mâna pe inimă, a fost cea mai spectaculoasă aterizare din viața mea de până atunci. Am fost printre nori majoritatea drumului, niște nori groși care parcă nu se mai terminau. Dar cu aproximativ 15 minute înainte de aterizare am ieșit din ei ca și cum ne-am fi teleportat pe o altă planetă.

Avionul s-a oprit brusc din zgâlțâit și parcă toată lumea din avion a tăcut la fel de brusc. Pielea mea s-a făcut de găină. Pentru prima dată vedeam genul ăsta de imagine: niște bucăți mici de nisip alb aruncate ici colo în ocean, încadrate perfect în ovale și cercuri de albastru smarald. Cel mai frumos albastru. A fost unul din momentele alea în care mi-am simțit fiecare celulă din corp zâmbind. Bucurie pură. 

Long story short, într-un final aterizăm. Mai stăm la o coadă, ne ridicăm bagajele și căutăm în arrival hall ghișeele cu reprezentanții resortului în care vom sta următoarele 7 nopți. Îi găsim, mai stăm la o cafea până aterizează și alți călători care merg în același loc și într-un final ne urcăm într-un speedboat de vreo maxim 20 de locuri. 

Pornim într-o călătorie destul de zdruncinată de aproximativ 40 de minute. Vremea e destul de capricioasă, am prins coada unei furtuni urâte care a lovit Sri Lanka. Într-un final barca încetinește și vedem din ce în ce mai aproape bucata de pământ (sau nisip) care ne va fi casă câteva zile. 

Cazarea in resortul nostru din Maldive

E minunat sentimentul pe care îl ai când pășești pentru prima dată pe o insulă din arhipelagul Maldive. Ești obosit și în același timp fericit și uimit de tot ce ai în jur. Ai un zâmbet tâmp pe față. În sfârșit ești aici, în locul ăsta pe care îl vedeai doar în wallpapers pe calculator sau în postările care îți luau ochii pe Instagram. Personalul resortului are grijă să întregească toată experiența și te întâmpină cu ghirlande cu flori, zâmbete și bătăi de tobă. Te simți special. 

Zilele următoare aveam să trec de mai multe ori prin zona de sosire și să privesc alți călători primind ritualul de întâmpinare. Și cu toate că poate fi văzut ca un proces mecanic care se repetă la infinit, adevărul e că bucuria și entuziasmul oamenilor e de neprețuit. E foarte fain și autentic. Suntem diferiți, venim din colțuri opuse ale lumii, dar în cele din urmă cu toții ne bucurăm la fel. 

După ce treci de welcome drink, un pic de hârțogăraie și multe explicații despre ce ai inclus, când ai inclus și tot instructajul, ajungi în cameră. Și de aici încolo chiar realizezi că nu ai visat, ești în Maldive.

Noi am ales să stăm într-un bungalow pe apă și parcă experiența e și mai completă în felul ăsta. Auzi sunetul surd al oceanului la orice oră, deschizi ușa terasei și te dor ochii de atâta albastru. Faci câțiva pași și ai sărit în ocean. Ai parte în fiecare zi de un spectacol cu pisici de mare, rechini și alte animale marine. Trăiești pe apă și sentimentul e unic. Asta e partea faină. 

De fapt singurul minus la care mă pot gândi e următorul: pentru că aproape în fiecare noapte a plouat și pentru că tavanul bungaloului era foarte înalt, sunetul pe care îl făcea ploaia semăna cu cel al unor valuri mari. M-am trezit de câteva ori în toiul nopții speriată de sunetele astea. Data viitoare probabil eu aș alege un bungalow pe plajă. Dar asta probabil ține de experiența fiecărei persoane în parte.

Un mare plus la resortul pe care l-am ales, Sun Siyam Olhuveli, a fost faptul că se afla pe un atol cu o suprafață destul de mare.

Erau practic 3 insulițe dintre care la momentul respectiv erau accesibile doar două deoarece pe a treia erau bungalouri în construcție. Avea multe zone destinate pentru diferite activități, mai multe tipuri de plajă, cu valuri sau lagune liniștite, zonă pentru sporturi de apă și house reef. Erau și mai multe opțiuni pentru luat masa, baruri și restaurante. Înainte să ajung acolo mi-a trecut prin minte faptul că e posibil să mă plictisesc o săptămână pe o insulă mică undeva în mijlocul oceanului, dar de departe nu a fost cazul. 

Faptul că resortul se întindea pe o suprafață mai mare făcea și să simți că locul e destul de pustiu. Adică nicăieri nu era aglomerat, toate plajele erau aerisite, nu erau cozi nicăieri la baruri. Singurul loc în care îți dădeai seama că totuși e destul de multă lume acolo era când mergeai la masă. Restaurantele erau mari dar pline ochi.

Activități și experiențe în Maldive

În pachetul nostru all inclusive am avut și două activități la alegere pe parcursul călătoriei. Un snorkel safari și o croazieră. Nu mai țin minte care a fost motivul pentru care nu am reușit să mergem în excursia de snorkeling, însă cu siguranță croaziera o voi ține minte toată viața. Nu a fost o croazieră obișnuită, ci un stargaizing cruise. Da, nu sună neapărat waw, dar experiența la fața locului mi-a depășit așteptările. 

Cum s-a desfășurat: am urcat într-un double decker cu un grup de vreo 20 de oameni de toate vârstele și naționalitățile. Era seară, întuneric beznă. Ne-am îndepărtat de insula noastră până când se mai vedeau doar câteva lumini în depărtare. S-au oprit și motoarele bărcii și cine a vrut a urcat la al doilea nivel. Acest al doilea nivel era o punte deschisă, practic deasupra era cerul. Ne-am așezat întinși pe spate, care cum a apucat. Deasupra noastră erau milioane de stele. Nu știu dacă am mai văzut vreodată un cer ca în noaptea respectivă. Nu vă pot descrie în cuvinte ce sentiment am avut atunci.

Ne legănam în mijlocul oceanului, se auzea doar apa care lovea barca. Eram oameni din toate colțurile lumii și toți priveam tăcuți cerul. În momentul ăla, nu mai conta nimic altceva. A fost un moment magic. Știam că n-o să-i mai văd niciodată pe oamenii ăia, dar am simțit că momentul acela îl vom păstra cu toții pentru totdeauna. Într-o noapte, cândva, în mijlocul oceanului Indian, am împărțit același cer. 

Zilele în paradis se derulau încet și totul se întâmpla în jurul apei. Te trezeai în bungalow și vedeai apa, luai mesele lângă apă, te duceai la plajă, înotai, îți luai un kayak sau un paddle board, te plimbai, mergeai la masaj. Totul pe fundal de nuanțe de albastru, în funcție de cum și dacă bătea soarele. Și apropo de soare, chiar dacă nu am avut parte de el în continuu și am avut și zile mai înnorate cu puțină ploaie, nu a fost deloc deranjant. Maldive e frumos pe orice vreme. 

Cu toate că acolo aveai impresia că timpul stă pe loc, a venit și ziua plecării. Și pentru că aveam zborul din Male seara târziu și mi-era dor de feelingul unei piețe din Asia, am ales să plecăm pe la prânz de la hotel și să poposim în Male câteva ore pentru un tur de oraș.

Mi-a prins tare bine experiența asta pentru că am avut ocazia să văd cum trăiesc localnicii în spatele fațadei resortului. Am aflat multe despre obiceiurile lor, despre rolul femeii în societate, despre istorie, începuturi, prezent. Și normal că am ajuns și în piața mult visată și nu m-a dezamăgit, destul de aproape de feelingul din Asia de Sud Est. Recomand!

Merită să mergi în Maldive?

Merită să mergi în Maldive? Un mare DA din partea mea.

Nu te plictisești? Nicio șansă, asta dacă nu ai ADHD și dacă știi cum să îți alegi locația în funcție de nevoile tale.

E așa de frumos cum se spune? Da, pe alocuri și mai frumos.

Aș mai merge a doua oară? Cu siguranță!

Sfaturi utile pentru călătoria în Maldive

1. Alege cel mai bun moment pentru a vizita Maldivele: Sezonul uscat, între noiembrie și aprilie, este considerat cel mai bun moment pentru a călători în Maldive, când vremea este caldă și însorită.

2. Bani și cheltuieli: Rata de schimb poate varia, așa că asigură-te că verifici înainte de a pleca. Majoritatea resorturilor și hotelurilor acceptă carduri de credit, dar este bine să ai și ceva numerar pentru cheltuieli mici și pentru a oferi bacșiș.

3. Respectă cultura locală: Maldivele sunt o țară predominant musulmană, așa că este important să respecți tradițiile și obiceiurile locale. Îmbracă-te modest în afara resorturilor și evită să consumi alcool în locuri publice, în afara resorturilor și hotelurilor.

4. Protecția solară: Soarele poate fi foarte puternic în Maldive, așa că nu uita să îți aplici o protecție solară cu un factor înalt și să te hidratezi corespunzător.

Citeste mai mult despre experientele noastre in Maldive:

Maldive – experiența noastră într-un resort all inclusive

Maldive – informatii utile pentru o vacanta reusita

Love,

Ralu