Maldive - Informatii Utile Pentru O Vacanta Reusita In 2024

Maldive – informatii utile pentru o vacanta reusita in 2024

Când să mergi în Maldive?

Poți călători în Maldive în orice lună a anului. Insă trebuie să iei în considerare faptul că sunt perioade în care e posibil să prinzi mai multe ploi, vânt și instabilitate atmosferică. 

Cea mai bună perioadă pentru a călători în Maldive din punct de vedere al vremii e între noiembrie – aprilie. În această perioadă te poți aștepta la mai puține ploi și la umiditate mai scăzută. Chiar dacă e sezon uscat, e în continuare posibil să plouă după mesele/ seara. Sezonul ploios este între mai – octombrie. Deși plouă mai mult, este puțin probabil să prinzi mai multe zile consecutive cu ploi de dimineața până seara. Majoritatea ploilor vin în reprize scurte de furtună, după care se instalează din nou soarele. 

Pont: în special în cazul în care călătorești în Maldive în sezonul ploios, alege un resort pe unul din atolii din nordul capitalei Male. Atolii din sud înregistrează în general mai multe ploi decât cei din nord. 

Vremea în Maldive lună de lună

Pentru a înțelege și mai bine vremea din Maldive și particularitățile fiecărei luni, îți lăsăm mai jos o scurtă descriere a fiecăreia.

Ianuarie: este considerată una dintre cele mai bune luni pentru a vizita insulele Maldive. Umiditatea e în jur de 75% iar vânturile din nord-est alungă de obicei norii, deci ai șanse mari să prinzi zile cu soare și cer senin. Apa oceanului are în jur de 27 de grade. 

Februarie: vremea în această lună este similară cu cea din ianuarie. Cu toate acestea, februarie e considerată cea mai bună lună pentru a călători în Maldive. 

Martie: în această lună temperaturile cresc un pic în comparație cu cele două luni precedente, media fiind în jur de 31 grade celsius. Crește și umiditatea, însă este în continuare o perioadă foarte bună pentru a vizita insulele Maldive.

Aprilie: zilele însorite se păstrează până spre finalul lunii, când cresc șansele de ploaie și crește simțitor și umiditatea. Aprilie este o lună de tranziție între sezonul uscat și sezonul ploios. Chiar dacă ploile sunt mai dese, acestea sunt scurte și apar de obicei după mesele. 

Mai: este oficial prima lună a sezonului ploios în Maldive. Chiar și așa, ai în continuare șanse să prinzi soare și să ai o vacanță reușită. Chiar dacă mai este una dintre cele mai ploioase luni din an, ploile și furtunile sunt de obicei scurte. 

Iunie: Temperaturile sunt în continuare ridicate, însă iunie vine cu vânt și aduce musonul de sud-vest. Nu e cea mai recomandată lună pentru a vizita Maldive, însă poți avea parte în continuare și de zile cu soare. Ia în considerare însă că ploile pot fi mai dese și mai puternice. 

Iulie: vremea este similară cu cea din iunie, cu toate că șansele de ploaie sunt un pic mai scăzute. Temperatura medie este între 27 și 30 de grade celsius, ploile sunt imprevizibile însă de obicei nu țin mai mult de 30 de minute. 

August: este o lună în care în continuare există șanse mai mari să prinzi ploi, furtuni și vânt mai puternic. August este similar cu iulie în Maldive din punct de vedere al vremii. 

Septembrie: împreună cu luna mai, este una dintre cele mai ploioase luni din an. Este considerat punctul culminant al sezonului ploios în Maldive, cu ploi frecvente, umiditate foarte mare și șanse mari de furtuni. 

Octombrie: este oficial ultima lună a sezonului ploios. Însă te poți aștepta în continuare la furtuni și vreme imprevizibilă.

Noiembrie: luna de tranziție între sezonul ploios și cel uscat. Sunt în continuare șanse de ploaie însă acestea scad spre finalul lunii. Ploile sunt în general scurte și apar după masa.

Decembrie: o alegere excelentă dacă ești în căutare de căldură și vacanță la soare pe timpul iernii. Ploile pot apărea în continuare însă sunt mai puțin probabile spre finalul lunii. 

Cât costă o vacanță în Maldive?

Cat costa o vacanta in Maldive? Aceasta este o intrebare frecventa pe care o primim la Mandala Travel.

Bugetul unei călătorii în Maldive depinde în mare parte de tipul de cazare pe care îl alegi. În cazul în care vrei o experiență cu bungalouri pe apă și imagini scoase dintr-un wallpaper, atunci îți recomandăm o insulă resort. Prețul unei călătorii în Maldive pe o insulă resort începe de la aproximativ 2000 de euro/ persoană pentru o vacanță de 7 nopți. Și crește în funcție de tipul de cameră ales, mesele incluse și distanța resortului față de aeroportul din Male. 

În cazul unei călătorii în Maldive pe o insulă locuită din apropierea capitalei Male, bugetul poate fi mai mic. Însă trebuie să iei în considerare că experiența nu va fi aceeași ca pe o insulă resort. Pe o insulă locuită ai avantajul că poți avea mai mult contact cu localnicii, însă nu vei avea parte de aceleași peisaje ca pe o insulă resort. 

Am nevoie de viză pentru a călători în Maldive?

Da, este nevoie de viză pentru a intra în Maldive.

Viza pentru Maldive se obține la sosirea pe aeroportul din Male, este gratuită și permite o ședere de până la 30 de zile.

Vei avea nevoie de pașaport valabil cel puțin 6 luni, un bilet de avion din care să reiasă data plecării din Maldive și confirmarea cazării pe toată durata călătoriei. 

Am nevoie de viza pentru a calatori in Maldive

Am nevoie de vaccinuri pentru a călători în Maldive?

Nu există vaccinuri obligatorii pentru intrarea în Maldive. Vei avea nevoie de un certificat din care să reiasă vaccinarea pentru febra galbenă doar în cazul în care sosești dintr-o țară cu risc de transmitere a acestui virus. Același lucru este valabil dacă ai tranzitat mai mult de 12 ore aeroportul unei țări cu risc de transmitere a febrei galbene. 

Cum e internetul în Maldive?

În Maldive te poți descurca cu wi-fi-ul oferit de cazare. Asta dacă traficul tău se limitează la folosirea Whatsapp-ului și a rețelelor de socializare. În cazul în care ai alte nevoi, de exemplu trebuie să lucrezi în timpul călătoriei, atunci îți recomandăm să îți achiziționezi un sim local sau un e-sim. 

Cum e mâncarea în Maldive?

Mâncarea tradițională a insulelor Maldive are foarte multe influențe din India și Sri Lanka, țări aflate în apropiere. Deci vei găsi aici multe tipuri de curry, mâncarea este în general foarte condimentată și destul de iute. A doua industrie a țării după turism este pescuitul, așa că multe preparate sunt pe bază de pește. Cel mai răspândit pește este tonul.

Unul dintre principalele ingrediente folosite în bucătăria maldiviană este cocosul, care crește pe toate insulele locuite. 

Câteva exemple de preparate tradiționale în Maldive: garudhiya (o supă de pește cu orez, lime, chilli și tuna), mas huni (salată de tuna cu cocos, chilli și ceapă), handulu bondibai (un desert local din breadfruit, sago și sticky rice). 

Mancarea in Maldive all inclusive

Cum ajung la cazarea mea din Maldive?

În funcție de distanța la care se află cazarea ta de aeroportul din Male, te vei deplasa cu speedboat, hidroavion sau zbor domestic + speedboat.

Cea mai simpla variantă, care presupune și cei mai puțini timpi de așteptare, este speedboatul. În general resorturile care oferă speedboat ca și opțiune de transfer sunt la distanță de maxim o oră și jumătate de aeroportul din Male. Aceasta este și cea mai ieftină variantă de transfer: între 50 – 300 usd/ persoană. 

La resorturile situate mai departe de aeroport una dintre opțiunile de transfer este hidroavionul. Aceste transferuri se pot opera de obicei doar între 09:00 și 15:00 în fiecare zi. Deci în cazul în care aterizezi în afara acestor ore va trebui să petreci o noapte în Male și să pleci către cazarea ta doar a doua zi dimineața. În funcție de distanța parcursă cu hidroavionul, costul unui astfel de transfer se situează între 400 – 800 usd/ persoană. 

seaplane Maldive

O altă opțiune valabilă pentru transferurile către resorturile mai îndepărtate de Male ar fi un zbor domestic urmat de o călătorie scurtă cu speedboatul. 

Se zboară din Male până pe o insulă locuită care are aeroport și se află în apropierea resortului, după care se ia un speedboat pentru a ajunge la destinația finală. Este varianta de transfer care presupune cei mai mari timpi de așteptare. Trebuie luat și aici în considerare că zborurile interne operează doar între anumite orare. Deci există posibilitatea să trebuiească să petreci o noapte în Male la sosire sau la plecare. Un astfel de transfer costă în jur de 350 – 450 usd/ persoană.

Pot să consum alcool în Maldive? 

Da, poți consuma alcool în Maldive, însă trebuie luate în considerare câteva restricții. 

Maldive este o țară 100% musulmană, alcoolul și consumul de alcool sunt interzise localnicilor. Singura excepție sunt insulele resort și unele cazări/marketuri de pe insulele locuite. Aici se găsesc băuturi alcoolice din import, însă la prețuri foarte mari. 

Alcool vei găsi și în dutyfree în aeroport, însă doar la plecare. Nu ai nici posibilitatea de a aduce alcool în bagajul de cală, asta pentru că la sosire în Maldive toate bagajele sunt scanate și alcoolul este confiscat. 

Pot purta costum de baie pe plajele din Maldive? 

Poți purta costum de baie pe orice plajă aflată pe o insulă resort din Maldive. Lucrurile stau însă diferit pe insulele locuite. Fiecare insulă locuită are o plajă denumită bikini beach, doar aici este permis să faci plajă în constum de baie. 

Monedă, schimb valutar și plăți cu cardul în Maldive

Moneda oficială din Maldive este Rufiyaa (Rf). În cazul în care vei sta pe o insulă resort, mai mult ca sigur nu vei fi nevoit să schimbi bani în moneda locală din Maldive.

Vei putea achita cu card sau chiar cash în dolari americani. În cazul în care vei fi cazat într-o pensiune sau într-un hotel pe o insulă locuită, cel mai probabil vei avea nevoie de cash în moneda locală. Cu toate că și pe aceste insule și inclusiv în capitala Male sunt acceptate în multe locuri plățile în dolari. ATM-uri găsești doar pe unele insule locuite sau în Male.

Scuba Diving în Maldive

Poți face scuba diving în Maldive în orice perioadă a anului. Apa oceanului are temperatura între 26 – 30 de grade celsius. Pentru a vedea manta rays și rechini balenă cea mai bună perioadă e între august și noiembrie. Din punct de vedere al vizibilității însă, cea mai recomandată perioadă pentru scuba diving în Maldive e între ianuarie și aprilie.

Citeste mai multe despre experientele noastre in Maldive:

Insulele Maldive – paradisul albastru din Oceanul Indian

Maldive – experiența noastră într-un resort all inclusive

Citeste mai multe despre experientele noastre pe Blog sau consulta ofertele noastre de vacante exotice sau luni de miere!

Love,

Ralu