Interviu călător. Despre Peru, călătorii și experiențe de viață cu Elena Corșeu

Despre călător: 31 ani, travel designer și noul partener Mandala Travel.

Țări vizitate: 22 (Grecia, Italia, Franța, Serbia, Muntenegru, Spania, Andorra, Peru, Bolivia, Ungaria, Polonia, Austria, Germania, Cipru, Olanda, Belgia, Macedonia, Turcia, Slovenia, Slovacia, Croația, Cehia).

De ce o intervievăm? Vrem să o cunoașteți mai bine pe noua noastă colegă, o persoană plină de viață și entuziasm, prietenoasă și informală, cu o pasiune la fel de mare ca a noastră pentru lumea asta în care trăim și ne plimbăm, un om cu experiență în industria turismului și în călătorii.


 Hai să începem cu întrebările ușoare:

 1. Viața la oraș sau viața la țară?

Am crescut la oraș, dar tânjesc după viață de la țara. Plănuiesc de mult să vedem „cum ar fi dacă…” am locui la țară dar păstrând încă legăturile cu orașul. În interviul viitor o să vă spun how that went.

 1. Preferi să reușești să vezi mai multe locuri sau să cunoști foarte bine unul?

Timpul este prea scurt să ne permitem luxul de a cunoaște în detaliu o destinație, mai ales pentru cei mânați de curiozitate așa cum sunt eu. Îmi doresc să văd cât mai mult din lumea asta și apoi să mă întorc în cele preferate.

 1. Orar strict sau „go with the flow”?

Orar strict cu timp de „go with the flow”. Adică îmi place să îmi planific excursiile pentru a maximiza de timpul pe care îl am. Dar mereu este loc de ajustări și am grijă să nu mă simț încorsetată de program.

 1. Cameră privată sau dorm?

Cameră privată. I love my privacy.

 1. La geam sau la culoar?

Geam oricând.

 1. Ceai sau cafea?

Cafea, multă și bună.

 1. Pisică sau câine?

Cel puțin 3 câini și 2 pisici.

 1. Cu busul sau cu trenul?

Cu busul ajungi în mai multe părți și ești mai flexibil.

 1. La mare sau la munte?

Ambele bineînțeles, dar dacă ar fi să aleg voi alege marea.

 1. Bere sau vin?

Vin. Roșu.


Acum că ne-am încălzit, trecem la întrebările serioase și lungi. Glumesc, sunt și câteva mai scurte.

 1. Care este prima imagine care îți vine în minte când te gândești la Peru, acum că ai fost acolo?

Machu Picchu. Impresionantă panoramă și feeling-ul ce m-a cuprins atunci când l-am văzut pentru prima dată. Este highlight-ul întregii călătorii în Peru și locația mea preferată alături de orașul Cusco. M-a impresionat energia locului, misticismul ce învăluie toată cultură Încă. E un mister în aer ce înfrumusețează frumos destinația această.

 1. Care a fost cel mai surprinzător lucru pe care l-ai făcut sau văzut? (poți enumera mai multe)

Zborul la joasă înălțime deasupra liniilor de la Nazca. Tot asta a fost cea mai înfricoșătoare experiență ever. Obișnuită fiind cu zborul nu mi-am închipuit că va fi o experiență foarte diferită să zbori cu un aparat ușor cu doar 6 persoane la bord la o altitudine maximă de câteva mii de m. A fost terifiant dar imaginea liniilor trasate de cine știe cine și cine știe cum în mijlocul deșertului Atacama păstrate intacte și acum după 2000 de ani a meritat toate momentele în care crezi că nu vei mai păși pe teren solid în viață ta.

 1. Care a fost cea mai dificilă sau frustrantă parte a călătoriei?

Să iau contact cu sărăcia lucie de acolo. Mulți peruani trăiesc în cocioabe și mizer, de azi pe mâine. Nici speranța nu au de o viață mai bună, iar turismul cu care cei mai norocoși iau contact este o plasă de salvare. Totuși, simți mereu că nu e destul să salveze o întreagă națiune. Tot aici am auzit despre contrabandă ce se face fățiș între Peru și Bolivia cu orice: de la alimente, țigări până la cocaină. Sistemul este atât de corupt încât nici nu se încearcă mușamalizarea acestor practici. Dar asta se întâmplă în Juliaca, pe drumuri desfundate de munte, departe de văzul turiștilor.

 1. S-a întâmplat ceva rău/greșit ce acum ți se pare amuzant?

Ne-a fost refuzată viză de intrare Bolivia. Regulile celor de la ambasada Boliviei se schimbă de la o luna la altă așadar când noi ne-am prezentat acolo cu actele pe care le știam necesare, ne-a întâmpinat un consul plin de el care senin ne-a spus că nu putem intră că nu este sigur că vom avea suficienți bani să ne întreținem acolo. Grupul din care făceam parte se compunea jumătate din medici renumiți și cealaltă jumătate din oamenii de afaceri din țara, așadar era greu de crezut că asta era o scuză valabilă – mai ales în țara cea mai săracă a Americii de S. A fost necesar să mă folosesc de bruma de spaniolă pe care o cunosc, să zâmbesc cât mai inocent și să îi promitem solemn că nu vom rămâne acolo pentru totdeauna. Am fost amuzați la culme după toată tărășenia, dar am tremurat puțin pentru că trebuia să petrecem 3 zile la bolivieni.

 1. Ce locuri mai puțin turistice ai descoperit și ți-au plăcut mult?

Grădinile din Mandor Falls și Canionul Colca și nu erau atât de pline de turiști. În rest, cam orice locație importantă din Peru este asaltată de turiști din toate părțile lumii. Canionul Colca mi-a plăcut că este încă sălbatic și de o adâncime de neegalat și Mandor Falls a fost o scurtă incursiune în vegetația.

 1.  Cum ți s-au părut localnicii?

Timizi, aproape temători dar zâmbitori în față europenilor. Din păcate, timpul a fost foarte scurt și nu am apucat să leg conversații cu localnicii. Nu foarte ample cel puțin. Sunt primitori însă eu am citit în ochii lor că anii de cucerite spaniolă și nimicirea culturii încă (și mai vechile aymara și quechua) au lăsat urme adânci și încă nu știu cum să se raporteze la moștenirea această.

 1. Povestește-mi despre o persoană interesantă pe care ai întâlnit-o.

Se numește Luis și este ghid în deșertul peruan. Am ales o excursie opționale de o jumătate de zi în care să descoperim secretele acestui deșert atât de special unde este și cald și rece deopotrivă, în care nu plouă niciodată dar se află exact lângă mare, unde nu crește nimic dar totuși există viață. M-a inspirat cu poftă lui de viață, cunoștințele despre deșert, dragostea și grijă ce i-o purta. Nu văzuse ploaia niciodată în viață lui, iar cel mai mare vis al sau este să își ducă copii să vadă împreună zăpada. M-a frapat simplitatea lui și condiția pe care voia cu orice preț să și-o depășească, într-un loc total neprimitor.

 1. Ai descoperit ceva nou la tine de-a lungul călătoriei?

Am descoperit că mai am atâtea de învățat despre istoria acestei lumi, despre misterele ei. Am descoperit o sursă de energie despre care știam că există însă nu am simțit-o niciodată că și atunci. Am căpătat certitudinea că lumea ce o vedem este doar o imagine ciuntită din „The big picture” of this Universe și că este necesar să căutăm mai adânc (în noi) după răspunsurile la întrebările existențiale.

 1. Care a fost mâncarea ta preferată?

Carne de alpaca. Este delicioasă, o combinație între carnea de vită și de porc, mult mai sănătoasă decât orice variațiune de carne roșie pe care o mâncăm noi.

 1. Care a fost cel mai ciudat lucru pe care l-ai mâncat?

Cui, sau porcușor de guineea. Recunosc că am gustat doar însă este similar cu porcușorul nostru de lapte rotisat.

 1. Dacă ai putea retrăi doar 5 min din călătoria ta, care ar fi acestea?

Oră 16.00 în Machu Picchu, pe platoul principal. Eram singură deoarece se apropia oră închiderii. Am simțit că aparțin acelui loc, că mă potrivesc perfect în acel peisaj atât de departe de casă. Că este locul și timpul potrivit pentru mine să fiu acolo. Și că mi-am îndeplinit unul din cele mai mari vise de descoperire de mic copil.

 1. Să trecem la lucruri mai generale, care este lucrul tău preferat când călătoresti ?

Descoperirea. Noul, sub orice formă mă provoacă. Apoi, îmi plăcea marea și felul în care valurile se rostogolesc de stânci. Cu cât mai sălbatic și mai periculos peisajul, cu atât mai bine. Îmi place să mă pierd pe străduțe și pașii să mă poarte spre un lucru menit să îl fac acolo. Sau să mă așez la cea mai îndepărtată masă de pe terasă și să privesc oamenii cum trec, grăbiți să puncteze totul de pe lista, uitând poate să conștientizeze cu adevărat clipă. Să fac baie în apa la 7 dimineață când nu e nimeni pe plajă și să am impresia că marea cântă doar pentru mine.

 1. Care este cel mai bun sfat de călătorie pe care l-ai primit?

Să nu mai alerg după suveniruri pe care oricum nu le vom aprecia și care ocupă spații inutile din casă.

 1. Cu ce suveniruri te întorci de obicei?

Cercei. Pentru că pot să îi port și să îmi aduc aminte exact de unde sunt. Fiecare pereche.

 1. Țara preferată din cele vizitate până acum?

Greu de ales, îmi plac toate destinațiile văzute până acum. Mai puțin Bolivia. Aș reduce însă lista la 2 – Grecia și Italia.

 1. Ce sfaturi ai pentru cei care vor să călătorească singuri, dar le este frică?

Să încerce întâi cu un City Break de 2/3 zile. Să se obișnuiască cu singurătatea și să iasă totuși din zonă de confort. A te bucură de călătoritul solo presupune să uiți gândirea limitativă pe care o aveai despre călătorii, să înțelegi și să simți frică, dar să o depășești.

 1. Ce lucruri le consideri indispensabile când călătorești?

Telefonul pentru localizare și poze. Haine în care să te simți bine și confortabil. Mintea deschisă și apetit spre noutate.


Elena, welcome in our family and team! We’re gonna love working together!