Interviu călător. Despre Indonezia, Malaysia și Singapore cu Julia Krammer

Despre călător: 24 ani, inginer tehnolog în industria alimentară (fancy, nu?), și evident o călătoare pasionată.

Țări vizitate: 27 (Statele Unite ale Americii, Indonezia, Malaysia, Singapore, Portugalia, Spania, Irlanda, UK, Franța, Belgia, Olanda, Elveția, Italia, Vatican, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Austria, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Grecia, Turcia).

De ce o intervievăm? Ei bine, s-a plimbat vara asta 5 săptămâni prin Asia de Sud-Est, mai precis Indonezia, Malaysia și Singapore și normal că eram curioși s-auzim ce impresie i-a lăsat această parte a lumii de care suntem iremediabil îndrăgostiți.


Salut! Sunt Julia, am 24 de ani și vin dintr-un orășel numit Beiuș. După ce am terminat liceul am ales sa studiez în Cluj-Napoca, Ingineria Produselor Alimentare la USAMV. Cum tot timpul mi-a plăcut să călătoresc, mi-am propus sa nu ratez nicio șansă de a vizita țări noi și așa am ajuns ca în anul 3 de facultate să merg în State cu Work&Travel. Partea interesanta a fost că la întoarcere, după zeci de ore de călătorie, un avion pierdut și cu bagajul pierdut am ajuns acasă pentru abia câteva ore, după care m-am mutat în Padova, Italia pentru a studia acolo timp de un semestru cu programul Erasmus.

Odată obișnuită cu mutatul din loc în loc, m-am hotărât să aplic pentru un joint masters program prin care am avut șansa de a studia, locui și descoperi 3 alte țări: Franța, Irlanda și Suedia. Recent mi-am terminat studiile și momentan locuiesc în Elveția și sunt în căutarea unui job, dar dacă sunt sinceră… mai mult visez la alte călătorii mărețe.

Hello, Julia! Bine ai venit pe blogul nostru. Hai să începem cu întrebările ușoare:

 1. Viața la oraș sau viața la țară?

La oraș… cu multe excursii la țară.

 1. Preferi să reușești să vezi mai multe locuri sau să cunoști foarte bine unul?

Trebuie să recunosc că îmi place să vizitez locuri noi și rareori mă întorc în locurile în care am fost deja. Asta nu înseamnă însă că vizitez locuri noi doar pentru a le bifa de pe o lista imaginară. Atunci când plănuiesc o călătorie, mă asigur ca voi avea destul timp pentru a cunoaște cu adevărat acea zonă. Încerc sa cunosc localnici, gust mâncarea tradițională și încerc să înțeleg cu adevărat cultura lor.

 1. Orar strict sau „go with the flow”?

Go with the flow – always!

 1. Cameră privată sau dorm?

Dorm! Este cea mai bună metodă de a călători (în special în cazul unei călătorii solo). Cunoști o groază de oameni extraordinari și, pe deasupra, e cea mai ieftină opțiune.

 1. La geam sau la culoar?

Zbor scurt – geam

Zbor lung – culoar. E tare nasol să trezești oamenii de lângă tine în timpul unui zbor lung pentru a merge la toaletă.

 1. Ceai sau cafea?

Cafea

 1. Pisică sau câine?

Câine

 1. Cu busul sau cu trenul?

Depinde de țară, dar în general trenul.

 1. La mare sau la munte?

Prefer un loc drăguț care are de toate (ex: Kotor – Muntenegru), dar dacă trebuie sa aleg, atunci munte!

 1. Bere sau vin?

BERE!


Acum că ne-am încălzit, trecem la întrebările serioase și lungi. Glumesc, sunt și câteva mai scurte.

 1. De ce 5 săptămâni în Asia de Sud-Est (și nu 7 zile la un resort all inclusive din Europa)?

Mi-am dorit de mult să ajung în Asia și tot timpul m-a atras ideea unui solo backpacking trip acolo. Nu sunt genul de persoana căreia să îi pese de lux și confort. Îmi place mult mai mult să explorez și să fac chestii un pic mai aventuroase. Plus că, în Asia de SE, cu aceeași sumă am putut să vizitez și să fac mult mai multe decât ce mi-aș fi permis în Europa. Pe lângă asta, niciodată nu m-au atras excursiile gen all inclusive la un resort fancy, nu prea le văd rostul, sinceră să fiu. Dacă nu vrei sa explorezi, ci doar să te relaxezi la marginea piscinei, atunci nu e nevoie să mergi într-o altă țară și să strici o groază de bani. Poți face asta și în România.

 1. Care a fost traseul tău mai exact? Ce locații ai punctat din fiecare țară?

Am aterizat în Kuta, Bali și imediat am mers în Ubud unde am petrecut aprox 5 zile. De aici am mers cu vaporul în Gili Trawangan, unde iarăși am stat aprox 5 zile. După aceea am mers în Gerupuk, Lombok și la întoarcere în Bali am petrecut câte 2 zile în Uluwatu și Canggu.

După ce am ajuns la sfârșitul călătoriei în Indonezia, am zburat spre Borneo. Mi-am început traseul in Kota Kinabalu, după care am mers la Kinabalu National Park unde am urcat muntele. De acolo am mers în Sepilok la un sanctuar de orangutani și apoi am petrecut 3 zile în junglă, pe fluviul Kinabatangan.

La sfârșit m-am întors în Kota Kinabalu de unde, mai târziu am zburat spre Singapore. În Singapore am petrecut 3 zile și de aici am călătorit spre Kuala Lumpur cu un autobuz peste noapte. După KL am mai vizitat Cameron Highlands, Penang și Insulele Perhentian. La final m-am întors în KL de unde am și avut zborul spre casă.

 1. Care este prima imagine care îți vine în minte când te gândești la Indonezia, acum că ai fost acolo? Dar Malaezia și Singapore?

Gândindu-mă la Indonezia, sunt două imagini care îmi vin în minte. Prima ar fi când în Bali, un localnic ne-a sărit în ajutor imediat, deși nu vorbea o boaba de engleză. Am vizitat un templu din zonă și la întoarcere, „in the middle of nowhere”, am făcut pană cu motocicleta pe care călătoream cu o tipă din Olanda. El, imediat și-a scos motocicleta din garaj, mi-a oferit un loc și ne-a condus până la cel mai apropiat mecanic. În astfel de situații, omul își da seama că încă mai există oameni extraordinari. A doua imagine din Indonezia ar fi momentul sosirii în Gili Trawangan. Este greu de crezut ca exista locuri atât de frumoase!

În Singapore, Gardens by the Bay iluminat noaptea e cu siguranță una din imaginile mele preferate, iar din Malaezia, din nou sunt două. Una ar fi răsăritul de pe Mount Kinabalu, în Borneo, iar cea de-a doua, snorkeling cu rechini in Insulele Perhentian.

                                      

 1. Care a fost locația ta preferată? Și de ce?

Indonezia! Mai precis, Gili T. Datorită oamenilor pe care i-am cunoscut.

 1. Care a fost cel mai surprinzător lucru pe care l-ai făcut sau văzut? (poți enumera mai multe)

Snorkeling cu rechini! Dar și faptul că deși am pornit singură în această călătorie, până la urmă nu am fost nici o zi singură! Am cunoscut omeni cu adevărat faini!

 1. Care a fost cel mai înfricoșător moment?

La un moment dat, într-o locație destul de izolată din Lombok, Indonezia, localnicii ne-au spus că în zona în care eram cazați activa un grup de infractori care noaptea blocau drumurile și înarmați cu machete jefuiau atât turiști, cât și localnici. Spre norocul nostru, noi nu am avut probleme și aș spune că a fost singura dată când nu m-am simțit in perfectă siguranță în Asia de S-E.

 1. Care a fost cea mai dificilă sau frustrantă parte a călătoriei?

Să-mi iau rămas-bun de la prietenii pe care mi i-am făcut în timpul călătoriei.

                                  

 1. S-a întâmplat ceva rău/greșit ce acum ți se pare amuzant?

Arsura de soare se pune? Nu e o idee bună să adormi pe plajă!

 1. Ce locuri mai puțin turistice ai descoperit și ți-au plăcut mult?

Aici trebuie să menționez o plajă ascunsă de turiști și aparent chiar localnici din Lombok.  Cu niște prieteni am pornit inițial spre o altă plajă, destul de cunoscută, însă pe drum ne-am hotărât că era prea departe așa că am oprit la o plaja ce ne era în drum. A fost pur și simplu superb! Pe toată plaja au mai fost doar două persoane în afara grupului nostru.

 1. Cum ți s-au părut localnicii?

Localnicii sunt extraordinari! Sunt prietenoși, zâmbitori și gata să-ți sară în ajutor.

 1. Povestește-mi despre o persoană interesantă pe care ai întâlnit-o.

Doar una? Am cunoscut o grămadă! De exemplu ghidul montan de pe Mount Kinabalu, o femeie de 40+ ani, care avea 6 copii și urca muntele de 4095 m de două ori pe săptămâna pentru a-și întreține familia. Sau Aaron, un scriitor neozeelandez, care călătorește de mai bine de 3 ani și se inspiră din diferitele locuri pe care le vizitează. Lumea e plină de oameni extraordinari, trebuie doar să le asculți povestea!

                  

 1. Ai descoperit ceva nou la tine de-a lungul călătoriei?

Mi-am dat seama că mă pot adapta foarte ușor și că, pe lângă faptul că îmi place să vorbesc foarte mult, îmi place să și ascult poveștile altora.

 1. Care a fost mâncarea ta preferată?

Ayam Satay-ul din Indonezia, frigărui de pui cu un sos incredibil de arahide. Absolut delicios!

 1. Care a fost cel mai ciudat lucru pe care l-ai mâncat?

Am încercat niște fructe destul de ciudate. Mai ales durian, care este un fruct care miroase oribil și are un gust inițial extrem de dulce, după care lasă o aromă de usturoi. Ciudat!

 1. Dacă ai putea retrăi doar 5 min din călătoria ta, care ar fi acestea?

Ultima noapte în Insulele Perhentian! Pe plajă, cu o bere rece în mână și cu oameni faini în jurul unui foc de tabără.

 1. Să trecem la lucruri mai generale, care este lucrul tău preferat la călătorie?

Oamenii pe care îi întâlnesc și atitudinea pozitivă pe care o am când călătoresc. Cred că atunci când călătoresc, oamenii sunt mai buni și mai fericiți.

 1. Care este cel mai bun sfat de călătorie pe care l-ai primit?

Don’t overpack!

 1. Cu ce suveniruri te întorci de obicei?

Rareori cumpăr suveniruri. De obicei mă întorc doar cu un card de memorie plin (sau mai multe).

 1. Țara preferată din cele vizitate până acum?

Întrebare imposibilă!

 1. Unde ți-ar plăcea cel mai mult să locuiești?

Elveția

 1. Ce sfaturi ai pentru cei care vor să călătorească singuri, dar le este frică?

Just do it! Totul va fi in regulă! Trebuie doar să fii deschis la minte și flexibil. Cel mai probabil vei cunoaște persoane cu care ai să vrei să călătorești, așa ca sfatul meu e să nu îți faci un itinerariu strict și fă rezervări la hosteluri/hoteluri doar pe perioade scurte. Fii spontan și vei avea o experiență la care nici nu ai fi visat!

                               

                               

 1. Ce lucruri le consideri indispensabile când călătorești?

Telefonul, pe care îl folosesc și pe post de aparat foto + music player; o pereche de pantofi comozi cu care poți merge într-o drumeție; o carte bună, este de neprețuit când urmează să călătorești ore întregi cu autobusul/trenul/avionul; și, pentru fete… tampoane… cu siguranța la un moment dat vei avea nevoie de ele (mai ales când vine vorba de mersul pe plaja), dar în anumite locuri se găsesc mai greu și, mai ales în țările musulmane, sunt destul de scumpe.


Julia, îți mulțumim pentru că ai acceptat să răspunzi la întrebările noastre. Continuă să ai aventuri frumoase ca cea povestită aici, pentru că noi te așteptăm cu ediția a doua a interviul oricând. 🙂

P.S. Dacă sunteți curioși să vedeți poze de călătorie ce-ți provoacă un adevărat wanderlust, go check out her Instagram!