Interviu călător. Despre călătoriile în cuplu cu Anna și Ruslan Șargov

 • Despre călători:

Anna – 27 ani, coordonator proiecte în cadrul Fundației Civitas pentru Societatea Civila și mic, foarte mic antreprenor. Și mama!

Ruslan – 28 ani, programator & pasionat de mașini și călătorii.

 • Țări vizitate:

Anna – Cum zice Ruslan. Am cam mers împreuna de când am început călătoriile. Eu am fost cu un program de work and travel în Statele Unite, cam atunci apetitul pentru călătorii s-a trezit în mine.

Ruslan – Țari vizitate împreuna: Ucraina, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Belgia, Franța, Spania, Italia, Mexic. Singur, am apucat sa merg doar în Marea Britanie pentru un meci de fotbal.

 • De ce îi intervievăm?

Anna și Ruslan ne-au fost mai întâi clienți, după care ne-au devenit prieteni. Sunt genul de călători care se documentează mult înainte de a ajunge într-un loc, vor să îl înțeleagă și să-l simtă cu tot ce are de oferit. Mai bine zis, amândoi vor să really dive into the experience. Anna visează mereu cu ochii deschiși la locurile pe care le va vizita, anticipând dinainte bucuria și entuziasmul, mâncarea sau plimbările pe plajă la asfințit. Iar Ruslan este cel calculat și interesat mai ales de ”detaliile tehnice” ale călătoriei: cum e cel mai eficient să ajungem din punctul A în punctul B, cât o să ne ia și cât ne costă. Sunt un cuplu de călători tare simpatici, iar recent în viața lor a mai apărut un călător mai mic pe nume Eva, care din primele luni ale vieții a gustat din entuziasmul lor de a păși pe meleaguri mai îndepărtate. Despre călătorii în general și despre provocarea de a călători cu micuța Eva vom povesti în continuare.


Hello, Anna! Hello Ruslan! Bine ați venit pe blogul nostru. Odată cu interviul vostru spargem și gheața în ceea ce privesc interviurile adresate cuplurilor călătoare.

Începem direct cu întrebările serioase, no worries, this is gonna be fun!

 1. În primul rând, care a fost prima voastră călătorie ever și ce vă mai amintiți de atunci? Un loc anume, un miros, o persoană?

Anna Prima mea călătorie înafara țării a fost în Ucraina, la malul Marii Negre. Am mers într-o stațiune în care timpul a stat în loc, mai departe de anii ’80 nu a mers, așadar îmi amintesc pensiunea cu condiții austere, mirosul puternic al marii (am văzut în acea călătorie marea pentru prima data, deci se explică senzația atât de puternică pe care mi-a lăsat-o) și pe mama :). Aveam vreo 11 ani.

Ruslan – Prima călătorie a fost în Ucraina, la mare. Am mers cu tata și sora, care e cu 10 ani mai mare decât mine. Aveam probabil vreo 8 ani. Nu-mi amintesc prea multe, știu ca ne-am distrat, dar acum ca stau și mă gândesc, nu înțeleg de ce nu venise și mama cu noi.

 1. Care este motivul pentru care călătoriți al fiecăruia dintre voi?

Anna – Vai, ce greu e sa găsesc doar unul! Călătoresc, în primul rând, pentru că simt, cu fiecare călătorie, cum mă transform într-un alt om, mai bun și mai deschis. Fiecare călătorie îmi schimba niște viziuni, șterge stereotipuri și trezește întrebări pentru care țes răspunsuri mult timp după ce m-am întors.

Ruslan – Călătoriile au început în vremea liceului, când vizitam mănăstiri, munți și orașe minunate din România. Verile obișnuiam sa venim cu familia în Constanta la o pensiune și am devenit prieteni cu cei de acolo. Chiar anul trecut le-am făcut o scurtă vizită. Motivul principal al călătoriilor este cunoașterea oamenilor, culturii, obiceiurilor și specificului zonei/țării în care mergem.

 1. Știm că atunci când călătorești e foarte important ca persoana cu care o faci să fie pe aceeași lungime de undă. Asta poate fi un deal breaker în cazul unei relații. Cum sunt în cazul vostru călătoriile împreună? Au existat momente tensionate, ați făcut compromisuri de dragul celuilalt sau a fost simplu? (aici dacă vreți puteți da și exemple de situații)

Anna – Noi am început să călătorim împreună din primele luni de relație și am avut noroc sa fim, de cele mai multe ori, pe aceeași lungime de unda. Ne plac muzeele, mâncarea tradițională și locurile mai putin aglomerate de turiști, deci nu a fost greu sa ne înțelegem. Când însă, nu am fost pe aceeași lungime de undă, flexibilitatea a fost răspunsul. Atât eu, cât și Ruslan am învățat să avem răbdare și sa fim flexibili (dar mai ales eu!) (râde). Uite, un exemplu de flexibilitate din partea mea, bineînțeles, a fost scuba diving în Costa Brava. Era ziua de naștere a lui Ruslan, insista să-și îndeplinească visul sa facem scuba diving împreună. Am acceptat, deși eu nu știu să înot (silly me, nu știam ce mă așteaptă!) și am ieșit din zona mea de confort, deși a fost de-a dreptul înspăimântător pentru mine, așa încât nu-mi amintesc aproape nimic din ce am văzut în timpul scufundării (râde). A meritat însă, efortul – când am urcat în barca, mă aștepta Ruslan, în genunchi și cu un inel – m-a cerut de soție chiar acolo!

Ruslan – O relație nu poate decât sa iți facă călătoriile mai frumoase. Ai ocazia sa descoperi lucruri și locuri noi împreuna cu cel drag sa imortalizezi momentele în poze, aduni amintiri, care de fapt sunt cele cu care ramai pe întreaga viață. Pana acum, nu am avut călătorii ne-planificate și nu-mi aduc aminte sa fi avut momente tensionate. Pana la urma, toate peripețiile astea mici care apar, sunt bune de povestit la bere. 🙂

 1. Ce este, după părerea voastră, cel mai important atunci când călătorești în cuplu?

Anna – Cum am zis mai sus, flexibilitatea. Dacă fiecare partener va fi atent la nevoile celuilalt, șansele ca o călătorie sa fie reușită sunt destul de mari. Cred, de asemenea, ca este și un proces de adaptare, iar compatibilitatea celor doi în călătorii se construiește în timp.

Ruslan – Cel mai important este sa-ți cunoști partenerul, să știi cât poate ”duce”. De exemplu, să cauți cazare din timp, dacă opțiunea unei nopți fără somn nu este pe lista. E bine sa planifici anumite zile pentru a reuși vizitarea obiectivelor propuse.

 1. Știm că acum 2 ani ați fost în Mexic în luna de miere, o destinație care merită vizitată și în afara plajelor nesfârșite din Cancun, lucru pe care voi l-ați și făcut. Care a fost traseul vostru și care au fost criteriile după care l-ați ales?

Anna – Mexic! A rămas că un dor nestăvilit în sufletul meu. Am ales această destinație, într-o dimineață, când amândoi eram la birou și a venit că o revelație! Am fost amândoi de acord că Mexicul ne poate oferi experiență pe care o căutăm – veridicitatea experienței prin tradiții bogate, gastronomie, oameni primitori, dar mai ales ieșirea din zona de confort!

Am ales traseul Mexico City – Oaxaca – Cancun, pentru a gustă cât mai mult din generozitatea acestei țări. Mexico City l-am ales pentru Frida, plimbări lungi pe străzile orașului, muzee, piețe, mâncare stradală și pentru a descoperi spiritul acestei capitale imense. Oaxaca a fost revelația acestei călătorii. Este capitală gastronomică a Mexicului, locul de naștere al Mezcal-ului, și al tradițiilor bogate mexicane. Cancun – pentru că atâtea am auzit despre această stațiune pe malul Marii Caraibilor!

Ruslan – Am avut ocazia să ne facem un prieten mexican cu vreun an înainte de a ne gândi la Mexic. El ne-a ajutat în stabilirea traseului pentru a putea simți și trăi cu adevărat această minunată țară.

Am zburat în Mexico City unde am fost copleșiți de aerul cald (am aterizat într-o seară de sfârșit de noiembrie) și de mirosul mâncării de stradă. Era musai să vizităm capitală, pentru că adăpostește o populație mai mare decât România. Am vizitat piramidele din Teotihuacan, am văzut cum locuiesc cei de la periferia capitalei pe dealurile din suburbie, am mers în piețe și pe pietonală. Din M.C. am luat autobuzul până în Oaxaca. A fost cel mai confortabil bus din viață noastra.

Oaxaca a fost ceva absolut memorabil. Este cel mai sărac, dar și cel mai autentic stat Mexican. Un orășel mic, cochet, 100% mexican. Oamenii, că de altfel în tot Mexicul, au fost foarte prietenoși, primitori și deschiși. Mâncarea din Oaxaca a fost senzațională, la fel și Mezcal-ul. Am închiriat o mașină pentru o zi că să vedem împrejurimile, am mers până la cascadă calcifiată din Hierve el Agua, am încercat să cuprindem Copacul din Tule, care este absolut imens și probabil printre cel mai vechi copac de pe planeta.

Și pentru că totuși eram în luna de miere, ultimele zile din vacanță le-am petrecut pe plajele Mării Caraibelor la un hotel minunat, sugerat de Raluca. Am luat cină la un restaurant alături de Lorenzillo, un crocodil imens, pe care l-am și hrănit. Am vizitat fermă de țestoase, de pe Isla Mujeres, pe care am cutreierat-o cu un golf car. Cred că ne-am întoarce și mâine.

 1. Privind în urmă la această călătorie, ați fi făcut ceva diferit? Ați fi sărit peste anumite locații, ați fi stat undeva mai mult, ați fi adăugat un punct pe traseu?

Anna – Mexicul este o țară pe care cu cât mai mult o descoperi, cu atât realizezi că o cunoști mai puțin. Nu aș sări peste nicio locație, nici vorba! Aș adaugă, în schimb, încă vreo 2 luni acestei călătorii, să apuc să imagazinez în sufletul meu spiritul liber și vesel al Mexicului!

Ruslan – În primul rând ne-am fi luat și mai multe zile pentru concediu. Tot ce am apucat să vizităm a meritat la maxim. Mexicul fiind așa mare, cred că ai nevoie de câteva luni bune că să apuci să prinzi cele mai importante zone și locuri turistice.

 1. Ce v-a plăcut cel mai mult acolo și de ce ați sfătui pe cineva să viziteze Mexicul?

Anna – Oaxaca este de departe cea mai frumoasă zona pe care am vizitat-o și pe care o recomandăm de fiecare dată când avem ocazia! Oamenii sunt extrem de primitori, veseli și binevoitori. Majoritatea sunt meșteșugari, iar covoarele țesute de ei sunt adevărate bijuterii. Mâncarea este fabuloasă, iar alături de un Mezcal, simți cu adevărat de Oaxaca este considerată capitală gastronomică a Mexicului. Acolo am simțit pulsul adevărat al poporului mexican, mai mult decât oriunde altundeva.

Ruslan – Cel mai mult mi-au plăcut oamenii. Toată lumea este plină de viață și optimistă, oricare ar fi situația lor. Sunt foarte ospitalieri și deschiși, în special dacă vorbești spaniolă. Mexicul a fost prima noastră ieșiri în afară bătrânului continent.

 1. Care este prima imagine care vă vine în minte când vă gândiți la Mexic?

Anna – străzile colorate din Mexico City și dansurile tradiționale. E o imagine care îmi trezește multe amintiri, pentru că la fiecare sărbătoare – mexicanii dansează!

Ruslan –  Piața din Oaxaca.

 1. Revenind la întrebările generale, dintre toate călătoriile voastre, care v-a rămas cel mai aproape de inimă și de ce.

Anna – Mexicul. Pentru toate cele enumerate mai sus, dar și pentru că a fost țară pentru care am ieșit cel mai mult din zona mea de confort.

Ruslan – Mexic, clar. A fost și luna de miere dar și cea mai spectaculoasă călătorie pentru noi. Am riscat puțin, plecând peste ocean, dar a meritat întru totul.

 1. Care a fost cel mai surprinzător lucru pe care l-ați făcut sau văzut când ați călătorit undeva?

Anna – Pentru mine, cel mai surprinzător a fost întâlnirea cu un grup de 3 turci în Istanbul, care fără să ne cunoască, au fost atât de onești și primitori! Ne-am întâlnit pe un vapor, în timpul unei excursii și deși aveam ambii dubii, am acceptat să mergem cu ei să bem un ceai turcesc. A fost o experiență într-adevăr surprinzătoare! Am povestit despre istorie, politică și situația tinerilor din Turcia vs alte țări europene. Ne-au demonstrat cât de importantă este ospitalitatea în cultură poporului turc și ținem legătură până azi!

Ruslan – Pentru mine cel mai surprinzător a fost o peripeție din Istanbul. Era ultima noastră seară și toată ziua am așteptat un telefon de la un prieten care locuia acolo și cu care trebuia să ne întâlnim, dar din păcate nu a mai venit… Am mâncat un sandwich cu peste în piață Eminonu după care am urcat pe vapor pentru o scurtă călătorie pe Bosfor.

La un moment dat am intrat în vorba cu 3 tineri turci, care l-au adus pe vapor pe un prieten de-al lor din alt oraș. Ne-au invitat la un local aproape de piață de unde se vede orașul foarte frumos. La început am fost sceptic referitor la invitație, dar am zis să riscăm. A meritat. Tinerii aceștia, studenți care nu au avut ocazia să iasă din Turcia au fost extrem de încântați să ne servească cu ceai și cafea pe nisip, să afle despre Europa, să discute în engleză și să cunoască o altă cultură. Ne-au petrecut până la hotel, pentru a se asigura că ajungem în siguranță. A fost o zi în care am rămas plăcut surprins și am învățat ce înseamnă cu adevărat ospitalitatea. Din păcate am învățat o lecție.. uneori străinii pot fi mai calzi decât unii prieteni.

 1. Care a fost cel mai înfricoșător moment din călătoriile voastre?

Anna – Eu rămân la scuba diving. (râde)

Ruslan – Am fost în Belgia pentru un weekend de sâmbătă până duminică. Din prostie, am cumpărat biletul de retur pentru sâmbătă în loc de duminică. Surpriză am descoperit-o la îmbarcare la aeroport. Am avut noroc că mi-au ajuns banii de pe card că să pot cumpără bilet pentru duminică. Telefonul îmi era descărcat și eram singur în aeroport ☺. Așa înveți să verifici de 2 ori biletele înainte de a cumpără și a merge la aeroport

 1. Care e mâncarea voastră preferată descoperită în timp ce călătoreați?

Anna – Și aici e greu de găsit un singur fel de mâncare preferată, pentru că fiecare călătorie deschide noi orizonturi gastronomice. Nu aș refuză însă niciodată o quesadilla cu salsa picantă, o pizza cu nuci și gorgonzola sau o felie sănătoasă de Sacher torțe!

Ruslan – Am să va zic ce lucru util am învățat în Mexico City. Dacă mănânci ceva picant, să ai pregătite câteva felii de lime pe masă pentru a supraviețui 🙂

 1. Dacă ați putea retrăi doar 5 min dintr-o călătorie a voastră, care ar fi acestea?

Anna – Doar cinci?! Și doar o călătorie?! Greeeeu de spus. Cred că aș alege să retrăiesc vizită în casă Fridei Kahlo din Mexico City. Prea m-a marcat!

Ruslan – Scuba diving în Barcelona. Atunci am auzit cel mai important DA din viață mea.

 1. Anul acesta a fost unul foarte important în viața voastră pentru că a apărut Eva în peisaj. Și la doar câteva luni de viață ați făcut împreună și prima călătorie. Povestiți-ne puțin cum a fost această experiență, unde ați fost și cum v-ați descurcat – a fost mai greu decât v-ați așteptat sau mai ușor?

Anna și Ruslan –Am mers în prima călătorie a Evei, pe când avea 4 luni. Cu temeri, dar și cu încredere, am ales să ne petrecem vacanță de vara în Grecia, pe insula Zakynthos. Am reușit să ne odihnim, să mâncăm, să prindem soare și să ne bucurăm în 3 de vacanță. A fost mai ușor decât ne-am așteptat și mult mai relaxant!

 1. A existat o parte mai frustrantă în această călătorie cu Eva?

Anna – Poate a fost puțin frustrant că luăm cină pe rând (râde). Spre seară, Eva era mai puțin cooperantă și nu reușeam să stăm cu toții la masă.

Ruslan – Avem noroc de un copil superb. Atât timp cât suntem alături de ea și îi oferim tot de ce are nevoie, e bucuroasă și plină de viață. Am închiriat o mașină pentru a călători pe insula însă Eva nu a fost prea încântată de drumuri/mașină/scaun. Ulterior, a plâns și pe drumul de la hotel la aeroport, dar după aterizare, cu mașină și scaunul de acasă nu a mai avut treaba.

 1. Ce reacție au avut cei din familie/ prietenii când au aflat că porniți la drum cu Eva atât de mică?

Anna – Cei din familie au fost puțin rezervați legat de planul nostru de călătorie. A trecut însă repede, se pare că am transmis foarte multă încredere!

Ruslan – Familia și prietenii au zis că suntem curajoși. Cei mai mulți ne spuneau că o să fie greu pe avion, dar a dormit practic tot zborul, iar când nu a dormit, s-a distrat cu noi.

 1. Care sunt lucrurile pe care le considerați indispensabile atunci când călătorești cu un bebeluș?

Anna – Trusa de medicamente și o „legendă” despre afecțiuni ce pot apărea și tratamentele aferente. Cel mai probabil, nu vei avea nevoie de ele, dar îți da siguranță atunci când știi că pentru orice poate apărea, ești acoperit. Și o super asigurare de călătorii, bineînțeles.

Ruslan – Bună dispoziție și răbdarea. Cred că sunt suficiente.

 1. Ce i-ați sfătui pe proaspeții părinți care încă se gândesc dacă să călătorească sau nu cu un copil atât de mic?

Anna – Să aibă încredere în ei și în bebelușul lor! Poate deveni cea mai relaxantă vacanță ever, dacă își păstrează calmul și se adaptează ușor la schimbări de program.

Ruslan – Nu stați pe gânduri, mergeți. Dacă părinții se vor simți bine și copilul va fi fericit.

 1. Pe când următoarea călătorie și la ce destinații v-ați gândit?

Anna – Vom merge în luna decembrie la Târgul de Crăciun de la Sibiu. Pentru că mami este un Christmas freak, era musai să ajungem la un târg! Pentru la vara încă nu avem planuri, avem însă încredere că va fi bine!

Ruslan – Multe destinații sunt în minte. Cuba, Portugalia, Statele Unite sunt doar câteva din ele.

 1. Care este cel mai important sfat pe care îl veți da Evei în ceea ce privesc călătoriile? Dar viața în general?

Anna – Sfaturile de viață sunt strâns legate de călătorii. Pentru că ele te transformă, te cresc și devin un stil de viață. Să călătorească, cât de mult poate, în cât mai multe țări, orașe, sate! Să investească banii și energia în călătorii, pentru că nouă viață ne-a arătat – este cea mai bună investiție! Ah da, never all inclusive (râde).

Ruslan – Călătorind, vei crește spiritual și intelectual. Să nu-i fie frică de nimic în viață, ea trebuie trăită la maxim.


Anna și Ruslan vrem să vă mulțumim că ați acceptat provocarea interviului. A fost chiar o plăcere să citim răspunsurile. Abia așteptăm să vă planificăm următoarea călătorie, doar pentru a avea o a doua parte a interviului. 🙂