Călătorii în 2020 – câteva destinații recomandate de noi luând în considerare situația actuală COVID-19

Toată lumea se întreabă zilele astea ce se va întâmpla cu vacanțele de anul acesta, unde se va putea călători, cum se va călători și începând de când. Considerăm că trebuie să mai așteptăm până vom avea răspunsul la majoritatea acestor întrebări, însă ne-am gândit să facem o listă provizorie cu locațiile în care credem noi că este mai probabil să se poată călători anul acesta și care sunt mai sigure luând în calcul criterii cum ar fi: modul în care respectiva destinație a gestionat pandemia, numărul de cazuri raportat la numărul de teste, cât de posibilă este distanțarea socială la fața locului, ce mijloace de transport trebuie folosite, etc. Lista de mai jos este una provizorie, alcătuită de noi pe baza informațiilor din prezent și nu garantăm 100% că se va putea călători în aceste destinații într-un viitor foarte apropiat. 

Având în vedere că Mandala Travel se concentrează pe partea de turism outgoing, vom lua în calcul doar destinațiile din afara țării. 

Alegerea oricărei variante de călătorie din lista de mai jos și a datei începând cu care se va putea călători în aceste zone va ține cont de mai multe aspecte: deschiderea granițelor, reluarea zborurilor pe respectivele rute, regulile care vor exista la sosirea în destinație și respectiv la întoarcerea în țara de proveniență, măsurile de siguranță adoptate pe aeroporturi, de companii aeriene, de alte mijloace de transport și unități de cazare. 

Islanda 

Grafic cazuri active COVID-19 în Islanda (18 mai 2020) sursă: Worldometers

O țară care a avut probabil una dintre cele mai eficiente abordări din lume în ceea ce privește combaterea acestei pandemii. Da, cu siguranță a ajutat și faptul că are o populație de doar aproximativ 360 000 de locuitori, însă măsurile de prevenire au fost luate ferm și din timp, iar politica de tracking a suspecților de COVID-19 a fost foarte riguroasă. Cu toate că s-ar zice că Islanda e o țară izolată, islandezii sunt călători înrăiți, iar marea parte a cazurilor a venit în urma vizitelor la ski în zona Alpilor. Islanda a declarat zona Ischgl zonă high-risk pe 5 martie, cu 2 zile înainte ca autoritățile de acolo să declare primul caz. 

*Sursa datelor prezentate mai sus: The Wahington Post

Luând în considerare și experiența pe care am avut-o noi în Islanda anul trecut, credem că e o alegere bună de călătorie anul acesta pentru că în afară de zona aeroporturilor și zborul efectiv, distanțarea socială este la ea acasă. După ce ți-ai ridicat mașina închiriată este posibil să nu mai trebuiască să stai în imediata apropiere a altor persoane până în momentul în care te întorci acasă. Asta pentru că Islanda e despre natură, peisaje, drumeții în aer liber și wildlife. Poți să îți închiriezi direct un campervan în care să și dormi, însă și dacă alegi opțiunea de cazare în hoteluri, în Islanda toate unitățile de cazare sunt micuțe, aerisite și curate. 

Conform declarațiilor recente, Islanda urmează să își deschidă granițele pentru turiști pe 15 iunie, iar cei ce doresc să evite carantina de 14 zile vor avea posibilitatea să se testeze pentru COVID-19 la sosire pe aeroport (rezultatele vin în 2-3 ore sau în aceeași zi). Testul va fi cel mai probabil contra cost (nu s-au vehiculat încă sume, însă în Austria la sosire pe aeroportul din Viena un test costă 190 euro). Deasemenea, va exista și posibilitatea prezentării unui certificat medical recunoscut de autoritățile islandeze care să ateste faptul că pasagerul nu este pozitiv COVID-19. Sursa informațiilor: Iceland Monitor

Grecia 

Grafic cazuri active COVID-19 în Grecia (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Are un număr relativ mic de cazuri de COVID-19: 2834 (pe 18 mai) raportat la o populație de 10 milioane de locuitori (criticii spun că asta s-ar datora și numărului mic de teste realizate, cam 112000). Aproximativ 18% din PIB-ul Greciei vine din turism și una din cinci persoane din această țară lucrează în turism. Așa că grecii lucrează intens la planul prin care să salveze sezonul estival și sperăm că vom avea în curând mai multe detalii. Data de la care se zvonește momentan că s-ar deschide turismul internațional ar fi 1 iulie. 

Grecii au gestionat pandemia neașteptat de bine, asta având a doua cea mai îmbătrânită populație din UE (după Italia) și un sistem medical destul de șubred. Numărul celor infectați este printre cele mai mici din UE, iar experții spun că aceste cifre și implicit succesul pe care l-a avut Grecia în gestionarea pandemiei se datorează măsurilor luate foarte devreme: anularea evenimentelor cu număr mare de participanți foarte repede, închiderea școlilor și universităților pe 10 martie (când existau doar 89 de cazuri confirmate) și închiderea cafenelelor, restaurantelor și obiectivelor turistice pe 13 martie. 

*Sursa datelor prezentate mai sus: BBC.com, Time.com, NYTimes.com

Cel mai probabil călătoriile vor începe în Grecia treptat, primele locații căutate fiind cele de pe continent sau cele în care se poate ajunge cu mașina (regiunea Halkidiki sau insule precum Lefkada, Zakynthos sau Corfu). Printre măsurile care s-ar putea adopta pentru a se permite intrarea în Grecia fără carantină ar fi pașapoarte de sănătate care să ateste că persoanele nu sunt pozitive COVID-19, pașapoarte acordate pe baza testelor făcute în țara de proveniență cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară. Mai multe despre subiectul coronavirus în Grecia puteți citi și aici: Greek City Times

Croația 

Grafic cazuri active COVID-19 în Croația (18 mai 2020) sursă: Worldometers

E una dintre țările care în această pandemie a înregistrat până acum printre cele mai puține victime pe cap de locuitor. Din cele aproximativ 2228 cazuri înregistrate în Croația, momentan ar mai fi doar 187 cazuri active (18 mai). Croația s-a mișcat repede, s-au dat comunicate și instrucțiuni referitoare la prevenirea infectării foarte devreme. 

O cincime din economia țării se bazează pe turism, așa că croații vor cu siguranță să primească turiști în această vară. Pe 11 mai în Croația s-au deschis hotelurile și se presupune că de la 1 iunie va începe să își deschidă treptat granițele, în primă fază cu țările vecine (sursă: Total Croatia News). Croația e accesibilă cu mașina și din România, majoritatea călătorilor din țara noastră alegând varianta de mașină și până acum, asta pentru că au existat puține legături directe cu avionul de-a lungul timpului. Coasta Adriaticii măsoară 1777 km, ceea ce dă o multitudine de opțiuni pentru călătorii și posibilitatea de a alege locații mai retrase și aerisite. 

Până la următoarele comunicate, puteți afla mai multe despre situația COVID-19 în Croația aici

Cipru

Grafic cazuri active COVID-19 în Cipru (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Una dintre țările care a testat mult și cu toate acestea a raportat doar 916 cazuri, dintre care 384 încă active (18 mai). Oficialii din Cipru au declarat că exclud varianta de carantină 14 zile pentru turiști și încearcă să găsească soluții pentru a evita această măsură și a face în același timp turismul sigur în țară. Se lucrează zilele acestea la planul de acțiune pe care îl va implementa țara pentru turism. Data oficială transmisă deocamdată pentru reînceperea zborurilor comerciale către Cipru este 28 mai. Cu toate că autoritățile au anunțat că se așteaptă la o scădere cu 60% a numărului de călători în acest an, Cipru este una dintre țările în care cel mai probabil vom putea călători curând. Sursa informațiilor și unde puteți afla mai multe informații despre situația COVID-19 în Cipru: CyprusMail, USA Today

Slovenia

Grafic cazuri active COVID-19 în Slovenia (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Este prima țară din Europa care a declarat victorie împotriva virusului (pe 15 mai) și și-a deschis granițele pentru țările membre UE. O țară foarte frumoasă și foarte underrated. Cu o natură superbă și deschidere la marea Adriatică. Slovenia a înregistrat 1463 de cazuri de COVID-19 și mai are în prezent 1100 de cazuri active. Din luna mai înregistrează mai puțin de 6 cazuri noi pe zi și previziunile sunt pozitive. Începând cu 19 mai se vor relua și câteva din zborurile internaționale, cu toate acestea deschiderea granițelor se va face treptat în decursul următoarei perioade. 

Sursa informațiilor și mai multe detalii referitoare la situația COVID-19 în Slovenia: croatiaweek.com, total-croatia-news.com

Portugalia

Grafic cazuri active COVID-19 în Portugalia (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Portugalia are a treia cea mai bătrână populație din Europa (la egalitate cu Finlanda) după Italia și Grecia, însă cu toate acestea numărul de cazuri și rata mortalității COVID-19 în această țară au fost cu mult mai mici decât în alte țări europene. A fost o surpriză având în vedere vecinătatea ei cu una dintre cele mai afectate țări: Spania. Portughezii au înregistrat 29 209 de cazuri și 1231 victime în comparație cu Spania care are 277 719 cazuri și 27 650 victime (până pe 18 mai). În mare parte acest succes a fost atribuit faptului că portughezii au înregistrat primul caz de COVID-19 la câteva săptămâni după Spania și Italia, având astfel timp să se pregătească și să învețe din greșelile acestor țări. Au fost foarte prompți în a interzice evenimentele, a închide școlile și a declara stare de urgență. Deasemenea, populația a fost foarte disciplinată și conform statisticilor măsurile au fost respectate foarte eficient (chiar dacă regulile în Portugalia nu au fost la fel de stricte ca în Spania și Italia).

Cea mai afectată este regiunea de nord a Portugaliei, iar cea mai puțin afectată cea de sud – zona Algarve, care a înregistrat doar 350 de cazuri (până pe 12 mai). Deasemenea, zone mai puțin afectate au fost insulele Azore (135 cazuri) și Madeira (90 de cazuri). Portugalia a anunțat că va da drumul la turism începând cu mijlocul lunii iunie, însă momentan încă se lucrează la un plan de acțiune în acest sens și nu se cunosc mai multe detalii. Cu siguranță insulele și sudul țării vor fi cele mai căutate, luând în considerare numărul foarte mic de cazuri. 

Sursa informațiilor și mai multe detalii despre evoluția COVID-19 în Portugalia: Politico.eu, The Portugal News, DW.com

Malta

Grafic cazuri active COVID-19 în Malta (18 mai 2020) sursă: Worldometers

O țară cu o populație mică, a înregistrat 558 cazuri și în prezent are doar 96 de cazuri active (18 mai). Încă nu avem foarte multe informații referitoare la măsurile pe care le va lua țara pentru a reporni turismul, însă având în vedere numărul mic de cazuri și trendul descendent, ne așteptăm să fie una dintre destinațiile căutate sezonul ăsta. 

Maldive

Grafic cazuri active COVID-19 în Maldive (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Cu o populație de 400 000 de locuitori, Maldive este un caz particular în ceea ce privește turismul în această perioadă, asta pentru că aproape două treimi din PIB-ul țării se bazează pe această industrie. Turismul intern este aproape inexistent aici, așa că va fi interesant de urmărit ce măsuri se vor lua pentru a reînvia vizitele călătorilor din afara țării.

Maldive nu stă încă foarte bine la capitolul cifre, au 1094 cazuri din care 1032 încă active (18 mai). Însă având în vedere faptul că majoritatea resorturilor sunt foarte izolate și ar permite măsuri bune de distanțare socială, preconizăm că va fi una dintre țările care vor fi căutate de călători anul acesta. Cu toate acestea, relansarea se va întâmpla probabil mai târziu față de alte state, în funcție de evoluția cazurilor. Momentan se vehiculează luna iulie/ august. 

Sursa informațiilor și mai multe despre evoluția COVID-19 în Maldive: Skift.com, TTGAsia.com, Edition.mv

Seychelles

Grafic cazuri active COVID-19 în Seychelles (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Nu am găsit prea multe informații referitoare la planul pe care această țară îl va urma și care sunt datele preconizate pentru reînceperea primirii călătorilor aici. Însă Seychelles, care are mai puțin de 100 000 de locuitori, a înregistrat doar 11 cazuri de COVID-19 și în prezent are 0 cazuri active (18 mai). Economia țării se bazează foarte mult pe turism, insulele sunt liniștite, aerisite și e mult potențial pentru distanțare socială. Să vedem ce se întâmplă mai departe. 

Cuba

Grafic cazuri active COVID-19 în Cuba (18 mai 2020) sursă: Worldometers

A înregistrat 1872 cazuri de coronavirus, iar în prezent are 298 cazuri active (18 mai). Mai mulți factori au dus la o gestionare bună a virusului în Cuba: servicii medicale gratuite pentru toți cetățenii, cel mai mare număr de doctori pe cap de locuitor din lume și câțiva indicatori de sănătate pozitivi (de exemplu speranța de viață mare). Plus, foarte important, în Cuba există o industrie a cercetării medicale foarte dezvoltate. Mai multe echipe de doctori din Cuba s-au deplasat în diferite locații din lume afectate de COVID-19 pentru a ajuta sistemul medical de acolo. În țară s-au luat măsuri de prevenire repede și eficient, iar previziunile arată că până la sfârșit de mai se așteaptă ca numărul de cazuri noi pe zi să ajungă la 0. Cuba a fost criticată în schimb pentru că a testat destul de puțin. 

Granițete sunt închise pentru călători pe o perioadă nedeterminată, iar din declarațiile recente reiese că nu se vor grăbi pentru a le redeschide. Însă preconizăm că dacă totul va merge bine vor fi posibile călătoriile începând din toamnă. Sursa informațiilor și mai multe detalii referitoare ls situația COVID-19 în Cuba: theconversation.com, cubastandard.com, reuters.com.

Mauritius 

Grafic cazuri active COVID-19 în Mauritius (18 mai 2020) sursă: Worldometers

Mauritius nu a mai înregistrat niciun caz nou din 27 aprilie, iar cazurile active au ajuns la 0 pe 11 mai. E una dintre țările care aproape a câștigat bătălia cu virusul, deși este încă devreme să tragem concluzii. Începând cu 15 mai măsurile de prevenire a răspândirii virusului s-au mai relaxat prin deschiderea câtorva locații comerciale mici, iar următorul prag de relaxare va fi 2 iunie. Nu se știe nimic deocamdată referitor la măsurile care se vor lua pentru turism, însă credem că dacă se va putea călători anul acesta în locații exotice, Mauritius va fi pe listă. 

Sursele informațiilor și mai multe despre evoluția și măsurile COVID-19 în Mauritius: voxeu.com, thejakartapost.com.