Bella Florența

Italia m-a fascinat și continuă să mă surprindă ori de câte ori „dau o fugă” până acolo, într-un city break înghesuit într-un weekend. De fiecare dată îmi propuneam să rămân mai mult, măcar 7 nopți, să ajung să simt pe pielea mea „Îl dolce far niente” al italienilor. Și cum dorințele nu rămân neîndeplinite, în mai 2014 mă găseam în gara Santa Maria Novella, cu un troller mic și înghesuit de planuri. Mă aștepta o aventură de o luna în capitală Toscanei despre care citisem, sorbisem și visasem de câteva luni, mai exact din ziua în care mi s-a propus colaborarea cu o agenție locală de turism condusă de o ghida efervescență numită Susana.

În primul rând forfota orașului, marea de turiști care se mișcă în același sens, dinspre Piazza del Duomo spre Ponte Vechhio și tot înainte spre Pitti Palace că apoi să cotească sus, spre punctul de Belvedere de la Piazzale Michelangelo, m-a buimăcit. Nu văzusem încă un oraș capabil să înghită atâtea autocare de turiști care veneau necontenit. Japonezi, chinezi, englezi, ruși, nemți… am auzit toate limbile pământului în timp ce încercăm și eu să prind măcar un colț al vestitului Duomo. În prima zi mărturisesc că mi-a venit să o iau la goană, mai ales că eram singură. Foarte singură într-un oraș mare și agitat, un oraș în care rareori vezi italieni, și mai rar florentini.

Florența nu m-a menajat deloc, ba dimpotrivă m-a provocat să ies complet din zona de confort, să ies să mă plimb singură pe străzi, să rătăcesc mult până să dau din greșeală de drumul înapoi spre casă, să îndrăznesc să vorbesc cu străinii și să mă bucur singură de un oraș cum nu mai văzusem până atunci.

Repere turistice

Mi-a luat 1 săptămâna încheiată să nu mă pierd prin centrul Florenței, să țin minte rutele turistice și apoi să le evit 🙂 și să explorez puțin din împrejurimile orașului. Fiesole (micul orașel aflat la 8 km de centrul Florenței)  m-a înnebunit și fugeam ori de câte ori putem să admir superbă panoramă ce îmi așternea la picioare întreagă Toscana. Apoi, am luat la rând muzeele Palazzo Vecchio, San Marco, Campanile di Giotto, Museo di Santa Croce, Casă Dante, Museo degli Innocenti. La Uffizzi am zăbovit 5 ore și tot nu mi-au ajuns. E drept că 1 ora stai doar la coadă. If you are wise și sunteți pregătit de un maraton al muzeelor, Firenze Card va oferă intrare timp de 72 de ore la toate muzeele importante din Florența fără rezervări și fără timp de așteptare.

În Galleria della Accademia m-am îndrăgostit. La prima vedere și irevocabil – de David. Sau poate de simbolistica lui. Sau de postura impresionantă. Sau de faptul că pare atât de viu. Pornisem de acasă cu ideea că trebuie să fie overrated, și că nu are cum să mă impresioneze o sculptură realizată acum 500 de ani.

I was terribly wrong. Vasari descrie perfect opera de artă realizată de Michelangelo : When all was finished, it cannot be denied that this work has carried off the palm from all other statues, modern or ancient, Greek or Latin; no other artwork is equal to it în any respect, with such just proportion, beauty and excellence did Michelagnolo finish it”. Pe mine m-a cucerit perfecțiunea lui și detaliile fără cusur, sentimentul frapant că respiră și dintr-un moment în altul se va da jos de pe piedestal și va zâmbi fermecător spre toți cei ce îl privesc înmărmuriți.

Florența la pas

Am cutreierat Florența câte 3-4 ore în fiecare zi, fără să mă plictisesc vreun moment, admirând în neștire multitudinea de palazze și palazzine ale fiecărei familii mai înstărite din acest târg vestit, închipuindu-mi soarta celor ce au trăit acolo, doar că să aflu mai apoi că era mai spectaculoasă decât orice mi-aș fi imaginat eu. Orașul respiră istorie prin toți porii săi, iar moștenirea să m-a fascinat. Fiecare clădire, pod sau piatră poartă istoria să, pe care și-o spune răspicat oricui are curiozitatea să asculte și e departe de a fi banală. Poate tocmai de aceea, fiorentinii sunt oameni atât de mândri. Descendenți ai celor mai luminate minți renascentiste, rezidenții din Florența sunt oameni reci, scumpi la vedere și cu un aer superior. Și în fond, văzând de unde se trag, cine poate să îi învinovățească?

P.S. Pachetele noastre ce includ minunata Florența, le găsiți aici, The Complete Tuscan Experience și Taste of Toscana.