6 motive pentru a călători mai mult

Kale. Meditaţie. Un somn bun. Știm că toate aceste lucruri sunt bune pentru noi (chiar dacă nu le includem întotdeauna în rutina noastră zilnică). Un lucru important de adăugat la această listă este călătoritul, ce oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea minții, a corpului și a sufletului.

Oricine a călătorit în afara zonei sale de confort poate confirma entuziasmul ce ia naștere atunci când te afli într-un mediu nou. După cum și studiile au demonstrat, călătoritul nu este doar interesant și excitant, ci are multe beneficii de oferit, printre care:

1. Promovează sănătatea inimii

Atunci când călătorești ești mai predispus să faci mișcare, și asta se întâmplă atunci când te grăbești prin aeroport, explorezi străzile unui oraș străin sau escaladezi  un munte. Mișcarea fizică scade tensiunea arterială, riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral.

Potrivit informațiilor obținute de la Framingham Heart Study, un studiu de referință care a început în 1948 și s-a desfășurat pe parcursul a 20 de ani, femeile care și-au luat concediu doar la fiecare șase ani sau mai puțin, au fost de aproape opt ori mai predispuse să dezvolte boli cardiace sau să aibă un atac de cord comparativ cu femeile care au călătorit de cel puțin două ori pe an.

2. Menține mintea ageră

Călătoriile pot de asemenea să îmbunătățească psihicul și să mențină mintea ageră. Atunci când creierul este expus la experiențe și medii noi (ceea ce se întâmplă inevitabil în timp ce călătorim), acesta devine stimulat și dezvoltă adaptabilitatea necesară la nivel celular, astfel încât boala de natură degenerativă poate fi potențial întârziată. Creșterea stimulării cognitive datorată expunerii la ceva nou s-a dovedit că îmbunătățește memoria și concentrația, în special la persoanele cu demență. Totodată, atunci când călătoriți, interacționați cu stimuli noi sub formă de oameni necunoscuți, culturi diferite, situații și experiențe, care pot contribui la debutul întârziat al bolii degenerative.

Notă: Chiar dacă preferați să frecventați același loc în fiecare an, considerați schimbarea destinației pentru a oferi minții dumneavoastră toate beneficiile ce vin odată cu diversificarea locațiilor și activităților.

3. Stimulează creativitatea

Se pare că scriitorii au motive întemeiate să călătorească într-o altă țară în căutarea inspirației și motivației pentru următorul lor roman. Canalele neurale ale creierului sunt influențate de mediul înconjurător și de experiență (adaptabilitatea creierului este de asemenea cunoscută sub numele de neuro-plasticitate), ceea ce îi determină pe cercetători să considere călătoria o sursă a declanșării sinapselor în creier și a intensificării creativității.

Un studiu din 2012 publicat în Journal of Personality and Social Psychology  a găsit o legătură puternică între creativitate și imersiunile călătorilor în culturi diferite de ale lor. Potrivit studiului, cu cât sunteți mai buni în a vă angrena și adapta unei noi culturi, cu atât mai mult veți deveni mai creativi și mai bine realizați profesional. Pentru a stimula cu adevărat creativitatea, autorul pune accentul pe importanța aprofundării cunoașterii unui noi culturi, nu doar schimbarea pur și simplă fizică a locației.

4. Ameliorează stresul și stimulează sănătatea psihică

Reducerea stresului este unul dintre cele mai importante beneficii ale călătoriilor, potrivit Global Coalition on Aging. Potrivit unui sondaj Expedia din 2012, 89% din turiști pot scăpa de stres și pot să se relaxeze după doar o zi sau două de concediu. Ieșind din rutina zilnică într-un nou mediu îți reîmprospătezi atât mintea cât și corpul, reducând semnificativ stresul.

În plus, activitățile din timpul liber, cum este călătoritul, poate scădea nivelurile de depresie și poate îmbunătăți funcționarea psihologică, potrivit unui studiu din 2009 al Universității din Kansas. Puteți experimenta un stimul puternic de bună dispoziție chiar și în timp ce planificați călătoria. Așteptând cu nerăbdare ceva, chiar dacă este o călătorie de două zile, poate fi satisfăcător. Persoanele ce călătoresc sunt mult mai predispuse să experimenteze mai puțin stres și mai multă satisfacție datorită stării lor de bine și a perspectivei căștigate după ce se întorc din vacanță, în comparație cu cei care nu călătoresc.

5. Lărgește orizonturile

Călătoritul vă lărgește orizonturile, nu doar ale lumii, ci și cele proprii. Atunci când călătoriți, vă puteți găsi adesea în situații în care de altfel nu ați fi. Aveți oportunitatea de a ieși în afara zonei de confort, situație care, oricât de neplăcută poate fi, vă oferă posibilitatea de a vă schimba modul în care vedeți lucrurile. Psihologii subliniază faptul că oamenii găsesc deseori răspunsuri atunci când călătoresc, deoarece își pot vedea problemele dintr-o perspectivă mai detașată.

Observând direct modul de viața al altor persoane, privind lumea prin prisma lor, vă poate extinde viziunea. Remarcând modul în care trăiesc alte culturi vă poate forța în a vă provoca propriile preconcepții și de ce nu, să încercați moduri alternative de a trăi.

6. Dezvoltă conexiunea cu cei din jur și cu sine

Călătoritul îți oferă oportunitatea de a întâlni oameni noi pe care altfel nu ai avea șansa de a-i cunoaște. Când vă aflați în afara zonei dvs. de confort într-o altă țară, este posibil să fiți nevoit să apelați la cei din jur pentru îndrumare, ceea ce poate inspira o adevărată conexiune. Indiferent dacă obțineți această conexiune abordând localnici, alți călători sau chiar pe cei cu care călătoriți, creând conexiuni sociale sau aprofundându-le pe cele pe care le aveți deja, puteți îmbunătăți semnificativ sănătatea mentală și fizică.

Mai mult decât atât, aspectele sociale ale călătoriei vă pot ajuta în a vă dezvoltă personal. Cercetările au arătat că atunci când ieșiți din zona de confort din punct de vedere social și încercați culturi diferite de ale voastre, vă consolidați identitatea personală, inclusiv valorile și principiile, și nu în ultimul rând încrederea în sine.

*Sursă